84 odsto mladih smatra da nema za koga da glasa, 64 želi da ode iz Srbije

84 odsto mladih smatra da nema za koga da glasa, 64 želi da ode iz Srbije

84 odsto mladih smatra da nema za koga da glasa, 64 želi da ode iz Srbije

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih, koja okuplja nekoliko nevladinih organizacija, 84,4 odsto mladih smatra da nemaju učešća u političkim procesima.

Isti procenat smatra da su svi političari isti, kao da se niko u svom programu ne obraća posebno mladim ljudima, a najčešće su izjave da ih politika ne interesuje i da nemaju za koga da glasaju na predstojećim izborima, izjavila je danas predstavnica ove organizacije Milica Borjanić.

Ona je, na konferenciji na novinare u Medija centru, rekla i da se nezadovoljstvo mladih životom u Srbiji ogleda u tome što je 64 odsto mladih izjavilo da je spremno da se odseli.

84 odsto mladih smatra da nema za koga da glasa, 64 želi da ode iz Srbije
Image by Free-Photos from Pixabay

„Čak 52,6 odsto mladih uopšte ne prati izbornu kampanu, dok 82 odsto njih smatra da im se političari ne obraćaju a 88 odsto njih smatra da problemi mladih nisu zastupljeni u medijima“, kazala je Borjanić.

Borjanić je rekla i da je 63 odsto mladih izjavilo da smatra da je potrebno uvesti „kvote za mlade“ kada je u pitanju zastupljenost u republičkom parlamentu.

Generalni sekretar Krovne organizacije mladih Stefan Đorđević je rekao da su ovi podaci zahtevali da se obrati dodatna pažnja na to ko se u političkoj kampanji obraća mladima.

„Ono što želimo je da mladi budu u fokusu ove kampanje, zato što sve veći broj mladih želi da se odseli odavde. Sva istraživanja pokazuju da su vrlo negativni trendovi i da se takvi negativni trendovi nastavljaju“, kazao je Đorđević.

Kako je naveo prema zvaničnim podacima „mladi čine 17 odsto od ukupnog stanovništva, dok je u republičkom parlamentu samo četiri mlade osobe“, odnosno onih do 30 godina, kako zvanična statistika registruje mlade.

Đorđević je rekao da zbog svega toga treba obratiti pažnju na rešavanje problema koji dovode do toga da mladi ne žele da žive u Srbiji, „i na šta je potrebno sistemski delovati javnim politikama“.

Beta

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare