Amerika već u recesiji?

Amerika već u recesiji?

Amerika već u recesiji?
NJUJORK – Korona virus bi mogao zadati konačni udarac najdužoj ekonomskoj ekspanziji u američkoj istoriji.

To se može gledati i iz drugog ugla: najduža ekonmska ekspanzija u istoriji SAD možda je već gotova, a njen dželat je epidemija korona virusa, piše Blumberg.

Deluje šašavo govoriti o recesiji kada radnih mesta ima u izobilju. Danas je američki Biro za statistiku rada objavio pad nezaposlenosti na 3,5 procenata, što je 50-godišnji minimum.

Ali recesija nije ono vreme kada stvari idu loše, već kada ne idu onoliko dobro kao kada je bio vrhunac. I obrnuto, ekspanzija počinje kada privreda dotakne dno i počne da se oporavlja, preneo je B92.

Kada se istoričari ekonomije budu osvrtali na današnje dane, možda će proceniti ovaj februar kao vrhunac najdužeg zabeleženog napretka otkad američki Nacionalni biro za ekonomska istraživanja beleži podatke, to jest od 1854. godine.

To ne bi bio prvi put da su SAD u recesiji, a da to ne znaju. U leto 2008. tvorci politika FED-a i dalje su predviđali pristojan ekonomski rast za tu i narednu godinu – iako je recesija počela prethodnog decembra, kako je kasnije utvrdio komitet Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.

Februarski izveštaj o nezaposlenosti zasniva se na podacima do 12. u mesecu, a od tada se dosta toga promenilo.
Do tog datuma nije bilo zabeleženih slučajeva zaraze u SAD, do 5. marta ih je već bilo 99, od čega 10 preminulih osoba, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Amerika već u recesiji?
Pixabay

Prema istraživanju MIT-a američka privreda bila je u opasnosti od recesije i pre epidemije korona virusa.
U januaru je šansa da SAD odu u recesiju iznosila 70 odsto, iako je tržište akcija bilo 22 procenta u plusu u odnosu na prethodnu godinu, kažu podaci MIT-a.

Otad su berze oslabile, čineći domaćinstva siromašnijim, a poslovne ljude pesimističnim. Kako piše njujorška agencija, iako nema mnogo ekonomista koji tvrde da je privreda SAD već u recesiji, neki počinju da ističu kako je ona neminovna.

Mark Zandi, glavni ekonomista Mudiz analitiksa, kaže da je verovatnoća recesije u SAD ove godine barem 50 odsto.
U doba korona virusa ljubljenje je prokazano, ali SAD bi možda mogle da poljube za rastanak svoj najduži period ekonomske ekspanzije u istoriji.

RTV

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare