Đorđević: Postoji mogućnost da se, u nastupu očajanja, Vučić obesi ili skoči kroz prozor

Izvor:
Magazin Tabloid, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, Pokret Oslobođenje

Novinar Predrag Popović, povodom najavljenih izbora za 3. april ove godine, analizirao je za list Tabloid političko-ekonomsku situaciju u Srbiji i relacije između vlasti i opozicije.

Predrag Popović, YouTube

Popović na početku teksta podseća da “Aleksandar Vučić deset godina uništava Srbiju. Opljačkao je javne resurse, zadužio nekoliko sledećih generacija, u beli svet oterao više od 700.000 mladih i obrazovanih, pogazio je sve zakone i državne institucije pretvorio u privatni servis za zaštitu interesa svoje familije, ugasio je slobodu medija i stvorio kastu milijardera, na čijoj imovini su tragovi krijumčarenog kokaina, oružja, nafte i, naravno, tuđe krvi. Vučićev režim, u čijim temeljima su pljačka i nasilje, ne može da se obori na izborima.”

 

“Svi političari, svi učesnici u javnom životu, jednako opozicionari kao i režimski funkcioneri, apsolutno svi znaju da do oslobođenja Srbije od naprednjačke okupacije neće doći bez pobune robova. Ostavljeni na milost i nemilost zločinačkom kartelu Aleksandra Vučića, građani moraju da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu, moraju da izaberu: ustanak ili nestanak!”, ističe Popoviće pozivajući se na geslo pokreta Oslobođenje – “ustanak ili nestanak!“.

“Načini borbe protiv diktatora definisani su međunarodnim poveljama, koje podržavaju pravo naroda na pobunu”, piše Popović i podseća na Žirindonski ustav iz 1793., kojim su inspirisani najistaknutiji intelektualci dvadesetog veka, koji su u značajnoj meri uticali na demokratizaciju zapadne civilizacije:

Kada vlada ugrozi prava čovekova, ustanak je za narod i svaki deo naroda najsvetije pravo i njegova obaveza – citira autor deo Ustava iz Prve godine revolucionarnog kalendara.

“Vučić je ugrozio sva ljudska prava, kako ona na imovinu, slobodu mišljenja i govora, tako i ona elemenatarna, na goli život. To znaju i lideri srpskih opozicionih stranaka, koji su i sami žrtve režimske torture. Znaju, ali ne haju. Iako ih Vučić svakodnevno provlači kroz medijsko blato, kompromituje i satanizuje, njima ne pada na pamet da pruže aktivan otpor, da pokrenu borbu za oslobođenje Srbije od naprednjačke tiranije. Naprotiv, umesto da zaštite interese građana, opozicioni lideri pristaju da učestvuju u Vučićevim referendumskim i izbornim igrokazima, sve s nadom da će imati statusnu i finansijsku korist”, kritičan je Popović prema opoziciji.

Dalje autor podseća:

“Posle perioda konfrontacije, koji je bio najizraženiji u leto 2020, kroz bojkot parlamentarnih izbora, deo opozicije je pristao na kohabitaciju s diktatorom, a deo čak i na kolaboraciju. To se najbolje videlo na referendumu o ustavnim promenama. Neki opozicionari su dobili istaknute uloge, a drugi su se zadovoljili statiranjem u predstavi, koju je režirao Vučić. Svi su odigrali svoje role baš kao što je predviđeno scenarijem, kojim je naneta šteta državnim i nacionalnim interesima.”

Popović se detaljnije osvrnuo na delovanje opozicionih pokerta i stranaka, te se uz kritiku SSP, DS i NS osvrnuo i na aktivnosti pokreta Dosta je bilo i Dveri:

” Po običaju, uloge tragikomičnih junaka Vučićevih predstava pripale su Saši Raduloviću i Bošku Obradoviću. Lideri pokreta Dosta je bilo i Dveri učestvovali su u pregovorima o poboljšanju izbornih uslova, koji su vođeni bez posredovanja briselskih emisara. Radulović i Obradović su se s Vučićem dogovorili, a to i overili potpisima, da može, uz njihovu podršku, da krši set izbornih zakona. Iako Zakon o izborima i Zakon o referendumu i građanskim inicijativama određuje da kontrolore na biračkim mestima imaju samo parlamentarne stranke, vlast je dozvolila da DJB i Dveri, kao i ostale vanparlamentarne ali podobne partije, imaju svoje predstavnike na 20 odsto biračkih mesta. Nikome nije smetalo ni što je referendum raspisan po jednom, a sproveden po drugom, izmenjenom Zakonu.

Opet po običaju, Radulović i Obradović najgorljivije su reagovali posle Vučićevog proglašavanja rezultata referenduma. Radulović je reprizirao monolog u kome je, kao posle izbora 2020. godine, kad nije uspeo da preskoči cenzus od tri odsto, najavio žalbe i krivične prijave zbog krađe glasova.

Naravno, i njemu je jasno da od toga nema ništa, ali ulogu treba odigrati dok ne padne zavesa.”

Popović podseća i na izjave lidera Dveri Boška Obradovića, posle nedavno održanog referenduma:

– “Pobedilo je ‘ne’. Ovo je samo uvrertira onog što nas čeka na izborima 3. aprila. Vučićev režim je načet na referendumu, a u aprilu ćemo ga dokosuriti – rekao je lider Dveri na protestu pred sedištem Republičke izborne komisije u Beogradu.

Obradović, ali i drugi njemu slični opozicionari, s ponosom ističu da je čak 769 hiljada ljudi glasalo za ono što su oni predlagali. U pobedničkom zanosu, Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Milan Stamatović i druge patriote, nisu se osvrtali na činjenicu da ih je na protestu podržalo tek 200 ljudi. Suprotno njihovim stavovima, zdrav razum ukazuje da je Vučić lažirao rezultate referenduma kako bi podgrejao nade opozicionara da će na sledećim izborima preskočiti cenzus, osvojiti poslaničke i odborničke mandate, a i ono njima najvažnije – novac iz budžeta. Nažalost, uspeo je.

Umesto da se uzdrže i izbegnu taj mamac, lideri opozicionih stranaka su zagrizli i progutali udicu, pa još i uveravaju građane da su već pobedili.”, konstatuje autor.

“Svi učesnici u javnom životu znaju da izbori ovog aprila, kao ni bilo kog sledećeg datuma, neće oboriti naprednjački kartel. Nikad se nije desilo da diktator raspiše izbore koje može da izgubi. Ni Vučić neće napraviti takav presedan.”, tvrdi Popović i potom prenosi izjavu predsednika pokreta Oslobođenje Mlađana Đorđevića za list Tabloid:

– “Nenarodna i mafijaška vlast i samovolja izdajnika Vučića ne može biti oborena izborima i glumatanjem demokratije. Svako ko želi dobro Srbiji neće učestvovati u cirkuskoj predstavi zvanoj izbori, a ako učestvuje onda je ili politička budala, ili radi za Vučića. Trećeg nema. Jedino što Vučić ne može da dobije na prevaru ili da kupi, to je legitimitet. Sad će mu to dati lideri tzv. opozicije, koji pozivaju na izbore”, kaže Đorđević i dodaje:

– “Režim Aleksandra Vučića može da se obori samo svim oblicima nenasilne, dobro osmišljene akcije građanske neposlušnosti. Treba zahtevati ostavku Vučića zbog izdaje Kosova i Metohije, zbog kriminala i korupcije, kao i gaženja Ustava. Posle njegove ostavke Ivica Dačić bi vršio dužnost predsednika republike, bila bi formirana tehnička vlada i izabran specijalni tužilac, da bi posle godinu dana bili održani slobodni izbori. To je jedini način za mirnu tranziciju i povratak u normalno stanje, koje omogućava da se na vlast dolazi i s nje odlazi na izborima.”

Mlađan Đorđević i Predrag Popović. Foto: Pokret Oslobođenje

– “Nema promena bez spremnosti na ličnu žrtvu, koja podrazumeva i gubitak glave, kao i odbijanje svakog kompromisa sa Vučićem. Vučić stoji na trulim daskama svoje korumpirane i nekompetentne vlasti i njegov politički kraj je izvestan, bliži je nego što mi mislimo. Duboko verujem da 3. aprila neće ni biti izbora, jer uslovi za njih ne postoje, a nepredvidljivi događaji mogu izazvati nemire i obaranje vlasti, kao i mogućnost da se, u nastupu očajanja, Vučić obesi ili skoči kroz prozor“, rekao je Đorđević u svojoj izjavi.

“Srbija više nema pravo na strah, ne sme da čeka da neko drugi promeni vlast, da se Vučić obesi ili šlogira. Vreme je za pobunu, za odbranu ljudskog dostojanstva i oslobođenje od diktatora, koji građane tretira kao svinje” zaključuje Predrag Popović u svojoj analizi.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar