Đorđević za REGNUM: Nema sumnje da će Vučić uvesti sankcije Rusiji

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Nema sumnje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić opredelio u korist Zapada i NATO-a i da će pre ili kasnije uraditi sve što se od njega bude zahtevalo, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji. Ovo mišljenje je agenciji REGNUM izneo srpski opozicioni političar, lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Mlađan Đorđević, Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete Berlinu 4. maja rekao da Srbija drugačije tretira pitanje antiruskih sankcija od drugih evropskih zemalja, jer je i sama u bliskoj prošlosti bila pod restriktivnim merama svetske zajednice. S druge strane, Vučić je napomenuo da je zvanični Beograd u okviru UN već dva puta iznosio stav o sukobu u Ukrajini, glasajući za rezoluciju kojom se osuđuje ruska specijalna operacija, kao i za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava.

Prema Đorđevićevim rečima, Aleksandar Vučić je dolaskom na vlast 2012. godine preuzeo određene obaveze prema Zapadu u vezi sa Kosovom i Metohijom i položajem Srba u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, koje postepeno ispunjava.

„Sve ovo pokazuje da je Vučić u ime održanja na vlasti spreman na sve, pa i na uvođenje sankcija Rusiji. Naravno, Zapad neće zahtevati od njega da to uradi u trenu. Vučić je potreban Zapadu i zato niko nema nameru da ruši njegov politički autoritet zbog antiruskih sankcija. Prvo će Vučiću biti data mogućnost da pregovara sa Moskvom o cenama gasa u narednih deset godina, a zatim će u julu ili avgustu, kada je sezona godišnjih odmora, Vučić postepeno početi da se uključuje u pakete sankcija “, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije neće javno da saopšti da je rukovodstvo zemlje odlučilo da se pridruži antiruskim sankcijama – najaviće pristupanje određenim restriktivnim merama, ne dozvoljavajući srpskoj javnosti da shvati šta se zaista dešava, rekao je Đorđević.

„Vučiću će u tome pomoći lažni izbori, na kojima je učestvovao veliki broj opozicionih partija, i desnih i levih. Sada Vučić može pred Zapadom da sebe prikaže kao demokratski izabranog lidera koji ima sva ovlašćenja da sprovede u delo političke ideje zapadnih tutora“, rekao je vođa Oslobođenja.

Prema Đorđevićevim rečima, u takvoj situaciji važno je kako će reagovati patriotske stranke, koje su posle izbora osvojile poslanička mesta.

„Iskustvo od pre par dana iz Crne Gore, kada je na vlast formalno došla manjinska vlada na čelu sa premijerom Dritanom Abazovićem, a zapravo predsednik Milo Đukanović vratio poluge vlasti, pokazuje da niko od predstavnika srpskih patriotskih partija nije reagovao na ovo. Na vlast u Crnoj Gori se vratio čovek koji je priznao nezavisnost tzv. Kosova, zločinac koji je opljačkao Crnu Goru, koji je zamahnuo na SPC i uveo sankcije Rusiji, ali su patriote Srbije o tome jednostavno ćutale“, rekao je vođa Oslobođenja.

Prema njegovim rečima, biće zanimljivo posmatrati reakciju istih ovih partija u slučaju uvođenja sankcija Rusiji.

Proruski skupovi koji se održavaju u Srbiji su važni, ali mnogo važnije je kako će reagovati one srpske stranke koje sebe nazivaju patriotskim kada Vučić počne da se pridružuje paketima antiruskih sankcija EU. Srpski narod je protiv sankcija, ali ako ne bude političke snage koja može da organizuje i usmerava narodni protest, ovo pitanje će se rešavati na isti način kao i mnoga druga pitanja vezana za Kosmet, Republiku Srpsku, korupciju i kriminal u zemlji. Važno je i kako će sama Rusija reagovati na eventualno pristupanje Srbije antiruskim sankcijama.
Mlađan Đorđević

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar