Đorđević za Regnum: Rusija glavna tema izbora u Srbiji

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Glavna tema nedavno održanih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji bila je Rusija, jer je odnos političkih partija prema pitanjima srpsko-ruske saradnje bio odlučujući faktor za njihov prolazak u parlament. Ipak, na tim izborima najviše je izgubio srpski narod“, izjavio je za rusku federalnu informativnu agenciju Regnum lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević.

Podsetimo, prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora, aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvojio je oko 59 odsto glasova i tako pobedio u prvom krugu. Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića je, prema rezultatima parlamentarnih izbora, dobila oko 42 odsto glasova, dok je prozapadna koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije dobila oko 14 odsto glasova.

„Preliminarni rezultati izbora samo su potvrdili ono što mi iz pokreta Oslobođenje govorimo već nekoliko godina – mafijaški režim se ne može pobediti na izborima. Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka ostaće na vlasti i na državnom nivou i u Beogradu. Od toga će izgubiti samo srpski narod, jer to znači nastavak politike pljačke i izdaje nacionalnih interesa zarad opstanka na vlasti“, smatra Đorđević.

Mlađan Đorđević, Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, zanimljivo je da su srpsko-ruski odnosi postali glavna tema ovih izbora, jer sve male stranke koje su dobile dovoljno glasova da uđu u parlament sebe pozicioniraju kao proruske.

„Druga stvar je što su one uglavnom pod patronatom Vučića – neke stranke je osnovao, neke finansira, a neke jednostavno kontroliše. Ali ostaje činjenica da su svi oni ušli u parlament upravo zbog proruske predizborne retorike“, rekao je Đorđević.

Najbolje je na rusku kartu odigrala Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, nastavio je Đorđević. Dačić je vodio otvorenu prorusku kampanju i to je uticalo na izborne rezultate – socijalisti su dobili neočekivano veliki broj glasova, smatra lider Oslobođenja.

„U svakom slučaju, pokazuje se da će svako ko želi da se bavi politikom u Srbiji ne vodeći računa o proruskom raspoloženju srpskog naroda jednostavno izgubiti. S druge strane, oni koji vešto manipulišu raspoloženjem naroda, kao što to radi Vučić, mogu da iskoriste i srpsku rusofiliju da bi dobili izbore, pa da, već kao pobednici, nastave sa manipulacijama“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, biće zanimljivo videti kako će rezultati ovih izbora uticati na unutrašnju i spoljnu politiku Srbije – da li će Vučić razviti rusofobičnu liniju ili će, naprotiv, odložiti trenutak pridruživanja antiruskim sankcijama za kasnije. Đorđević nije isključio mogućnost da će se Vučić korak po korak pridružiti sankcijama, kako bi to ostalo neprimećeno u javnosti.

Foto: Pokret Oslobođenje

Analizirajući rezultat koji je na izborima dobila prozapadna opozicija, koju predstavljaju koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije i Moramo, Đorđević je istakao da su ove stranke zajedno dobile oko 20 odsto glasova, što odgovara broju liberalno nastrojenih građana.

„Prozapadna opozicija je tokom predizborne kampanje podržala obe rezolucije Generalne skupštine UN usmerene protiv Rusije, za koje je glasala i aktuelna vlast. Time su sebi oduzeli i određeni broj glasova, jer neki birači koji nisu podržali Vučića zbog toga nisu hteli da glasaju za njih“, objasnio je Đorđević.

On smatra da se prozapadna opozicija nesumnjivo može smatrati gubitnikom, ali je u izvesnom smislu izgubio i Aleksandar Vučić, koji će imati i do 30 poslanika manje u parlamentu. „Za njega je najvažnije bilo da pobedi na predsedničkim izborima i da ostane na mestu šefa države još pet godina“, rekao je Đorđević.

„S druge strane, da govorimo otvoreno – niko od opozicije nije učestvovao na ovim izborima da bi pobedio Vučića i oslobodio Srbiju. Svi su izašli na izbore da bi ušli u parlament, da bi dobili novac, poslanički imunitet. Imamo čudnu situaciju da se ljudi raduju što su prešli cenzus. Niko ne govori o situaciji u Srbiji, šta se dešava oko Kosova, niko ne pominje ni činjenicu da se glasanje nije održalo na teritoriji južne pokrajine. Za mene će buduće institucije vlasti biti nelegitimne, pošto izbori nisu održani na 17% teritorije Srbije. Ali to ne smeta takozvanim patriotama ili „proruskim“ strankama koje slave što su osvojile 3% glasova i ušle u parlament“, zaključio je lider Oslobođenja.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar