Hezbolah preuzima nadzor nad libanonskim pravosuđem napadom na pravnu državu

Hezbolah preuzima nadzor nad libanonskim pravosuđem napadom na pravnu državu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)[1] iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i po svijetu. Michael D. Barbero je umirovljeni general-potpukovnik američke vojske i član Savjeta IFIMES. U svojoj analizi z naslovom »Hezbollah preuzima nadzor nad libanonskim pravosuđem napadom na pravnu državu« analizira vladavinu Hezbollaha u libanonskom pravosudnom sistemu.

Hezbollah preuzima nadzor nad libanonskim pravosuđem napadom na pravnu državu

Hezbolah preuzima nadzor nad libanonskim pravosuđem napadom na pravnu državu
Michael D. Barbero, US General-potpukovnik (ret.)

U posljednje dvije decenije je međunarodna zajednica pratila i promatrala, kako je Hezbollah proširio svoj nadzor na svaki segment libanonske vlade i društva. Hezbollah, koji je usklađen sa najvećim političkim blokom u vladajućoj koaliciji tj.  Slobodnim patriotskim pokretom (FPM) sada namjerava preuzeti potpuni nadzor nad kritičnim dijelovima, koji sastavljaju libanonsku vladu.

Iskorištavanjem trenutnog položaja FPM i nemira, koje je prouzrokovala ekonomska kriza, su Hezbollah i njegovi saveznici u FPM usmjerili pogled na libanonski bankarski sektor i libanonsko pravosuđe. Napadima na slobodnu ekonomiju i pravosudni sistem je Hezbollah na putu da ostvari svoju hegemoniju nad Libanonom.

Kampanja Hezbollaha za preuzimanje libanonskog bankarskog i ekonomskog sektora je dobro primijećena, jer je grupa iskoristila slabu ekonomsku i životnu situaciju u državi pomoću »ustanka 17. oktobra«, da bi tako napala i oslabila nezavisnost bankarskog sektora. Hezbollah se majstorski pokazao, jer je iskoristio nestabilnost za slabljenje legitimnih institucija i jačanje svog položaja. U svojoj trenutnoj kampanji protiv bankarskog sektora je Hezbollah uspio preusmjeriti javno mnijenje protiv banaka i financijsku krizu Libanona iskorištava za korištenje bankarskog sektora za svoje potrebe.

Također je zabrinjavajuće, da je Hezbollah sa svojim saveznicima iz FPM potkopao vladavinu prava u Libanonu sa potpunim politiziranjem libanonskog sudstva, za kojega je pod FPM karakteristična sistemska korupcija i politički patronat. Sudije, koje nadzire Hezbollah i FPM, sa sramnim »istragama« selektivno su ciljali na političke protivnike i legalni biznis kao što su Huda Salloum, ZR Energy i Hadi Hobeich, čime su sudsku korupciju doveli na još veći nivo.

Usprkos, da se o tome nije dosta izvještavalo, taj napad na pravnu državu nije ostao nezapažen. Prošli mjesec je ministar za unutarnje poslove i općine Mohammad Fahmi tvitnuo: „Nevin, dokle se ne dokaže krivnja.“ je osnovno pravilo u zakonodavstvu i zakonima. Libanonci su na žalost izgubili vjeru u sve institucije, ovlasti i poluge vlasti, uključujući sudstvo, koje bi kao prvo moralo započeti rad na području obnove izgubljenog povjerenja

U svojoj nedavnoj propovijedi je vrlo utjecajni libanonski maronitski patrijarh kardinal Mar Bechara Boutros Al-Raei upozorio: »Koliko je bolno izgubiti ljudsko lice u Libanonu. Posebno bih želio spomenuti praksu nekih sudaca, koji sude s političkog, osvetničkog ili zlonamjernog stajališta, bez obzira na dostojanstvo, volju, ugled i budućnost pojedinaca. Kako je opravdano optužiti i uhititi bez saslušanja optuženog? Ili stvarate dosjee kako biste opravdali nalog za uhićenje? Je li se naš sistem promijenio iz demokracije, koja jamči građanska i zakonska prava građana u policijski režim, diktaturu koja uništava prvo načelo u životu svakog naroda: ‘Pravda je temelj kralju’».

Pored tih utjecajnih libanonskih lidera su i nepristrane međunarodne organizacije opazile libanonsku pravosudnu krizu. World Justice Project (WJP) svake godine objavi Rule of Law Index (indeks vladavine prava), koji važi kao vodeći svjetski izvor za pouzdane, nezavisne podatke o pravnoj državi, koja države razvrstava u pogledu uspješnosti pravne države.

Države sa snažnim i nezavisnim sudstvom postižu visoke rezultate; suprotno države sa korumpiranim sucima uvrštavaju se nisko na ljestvici. Uvrštavanje Libanona glede na nedavno objavljeni indeks za 2020.godinu je osramoćujući: od 128 država je Libanon uvršten na 96. mjesto glede pravne države; na 92. mjesto glede provođenja propisa; na 76. mjesto glede ograničavanja vladinih ovlasti; na 101. mjesto glede korupcije i na 100. mjesto glede nepristranog krivičnog pravosuđa.

Prošle sedmice je američka ambasadorica u Libanonu Dorothy Shea u intervjuu na libanonskoj televiziji precizno kazala, da »Hezbollah destabilizira državu i ugrožava ekonomski oporavak Libanona.« Hezbollah je njenu izjavo odmah osudio i prisilio pravosuđe ka djelovanju. Libanonski sudija Mohammed Mazeh sa područja pod kontrolom Hezbollaha u južnom Libanonu je svim lokalnim i stranim medijima zabranio izvještavanje o komentarima američke ambasadorice sa prijetnjama, da će zaustaviti sve uvredljive medije. Takva upotreba sudstva kao oružja od strane Hezbollaha, da bi cenzurirali kritiku, napad na američku ambasadoricu i prijetnje slobodnim i otvorenim medijima dokazuju poantu ambasadorice Shea: Hezbollah je destabilizirajuća snaga u Libanonu.

 

Vrijeme je, da se Zapad suoči sa tim napadom na vladavinu prava u Libanonu. Tako kao što mora svako financijsko spašavanje, kojeg vodi Međunarodni monetarni fond, uključivati duboke ekonomske reforme za osiguranje međunarodne pomoći, moraju i ta rješenja pratiti zahtjevi za temeljitom reformom korumpiranog pravosuđa u Libanonu. Pošto je pravna država temelj svih drugih dijelova društva, suočavanje sa  Hezbollahovom erozijom te zaštite u Libanonu je kritično. Bez reforme ispolitiziranog i korumpiranog pravosuđa će financijske mjere spašavanja bavile bi se samo jednim simptomom propale države. Da bi bile sve ekonomske reforme uspješne i trajne, mora međunarodna zajednica postići istinsku reformu sudstva.

 

Libanon je nacija u krizi. Tako kao što je Hezbollah glavni uzrok trenutne ekonomske krize, je Hezbollah preko saveznika FPM predvodnik napada na pravnu državu. Hezbollahizacija Libanona mora biti ukinuta. Reforma samo jednog porušenog temelja u Libanonu neće povratiti vladavinu pravne države – temeljni stup libanonskog društva bit će u rukama Hezbollaha, propadanje Libanona će se nastaviti i tako osigurati neizbježni neuspjeh Libanona.

 

O autoru:

Michael D. Barbero je umirovljeni general-potpukovnik američke vojske, koji je služio u tri bojne operacije u Iraku i bivši je komandant NATO misije za obuku  u Iraku. Bio je član radne grupe Atlantskog vijeća za budućnost. Član je Savjeta IFIMES.

Ovaj članak je objavljen u Atlantic Council.

 

Ljubljana/Washington, 15. jula/srpnja 2020

Fusnota:

[1] IFIMES – Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani, Slovenija, ima specijalni savjetodavni status pri Ekonomsko-socijalnom vijeću ECOSOC/UN, New York, od 2018.godine.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare