Kurir: OPASNO! Mlađan Đorđević – najglasniji rusofil u misiji širenja ruskog uticaja u Srbiji

Izvor:
Kurir.rs, Foto: Printscreen

DESNIČARI ŠIRE RUSKU RATNU PROPAGANDU I TAKO PRAVE ŠTETU DRŽAVI! Jedan od najglasnijih rusofila MLAĐAN ĐORĐEVIĆ!

Otkad je počeo rat u Ukrajini, u Srbiji su se probudile desničarske i ultradesničarske snage koje su postale još glasnije i agresivnije u nametanju svoje politike! Posebno su bučni u širenju ruske ratne propagande, pri čemu manipulišu sentimentom Srba prema Rusima i, svesno ili ne, nanose veliku štetu Srbiji, koja u gotovo nemogućim uslovima održava balansiranu spoljnu politiku. Stranke i pokreti koji su gotovo podjednako zaodenuti u srpske i ruske barjake danas sede i u parlamentu Srbije, a neki su prilično eksponirani iako su daleko od parlamentarnog statusa. Može se reći da osnivač pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević predvodi ovu drugu grupu političkih aktivista u Srbiji, piše Kurir.

Foto: Pokret Oslobođenje

Nacionalista

On je bio i ostao srpski nacionalista i ruski orijentisan desničar, koji se u senci, čini se, najlagodnije osećao i iz senke najefikasnije delovao, ma za koga da je u tom trenutku radio. A bio je i deo bivše demokratske vlasti, pa je onda pokušao da se nametne kao ujedinitelj opozicije, da bi na kraju postao svojevrsna opozicija aktuelnoj opoziciji. Danas je on tek jedan od jahača grupe koja je u misiji širenja ruskog uticaja u Srbiji i rušenja vlasti bez izbora.

FOTO: PRINTSCREEN

Posle niza bezuspešnih pokušaja da umreži rusofilske i desničarske snage, ali i neke građanske opcije unutar opozicije, Đorđević je danas za sebe namenio ulogu glavnog opozicionara koji opravdava rusku agresiju na Ukrajinu, a slovi i za nekog ko posvećuje svoj angažman zaustavljanju navodnog udaljavanja Srbije od Rusije. Učešće u akciji iscrtavanja slova Z po beogradskim ulicama tokom proruskog protesta samo je jedan slikovit primer njegovog delovanja, ali ne i jedini. Isti simbol je iskoristio i kada je objavio svoju fotografiju s potpisom “Dogodine u PriZrenu”, što je slogan ultradesničara koji zastupaju oružano vraćanje Kosova u nadležnost Srbije.

I dalje često odlazi u Moskvu. Poslednji put je boravio u Rusiji, makar javno, u oktobru prošle godine, gde je, između ostalog, prisustvovao razgovoru publike s generalom Leonidom Rešetnjikovom, inače nekadašnjim pripadnikom sovjetskih službi bezbednosti, na temu “Kako se vratiti Rusiji”.

FOTO: PRINTSCREEN

Kao i svaki put kad ode u Rusiju, Đorđević koristi priliku da to pompezno predstavi, kao da je, u najmanju ruku, vrhunski poznavalac geostrateških prilika na Balkanu koga Rusi pomno slušaju dok govori najgore stvari o aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Po opskurnim kanalima

Od kada je shvatio moć društvenih mreža, Đorđević ove svoje “podvige” redovno objavljuje. Tako se na njegovom Tviter nalogu mogu naći i intervjui koje je davao za neke od najopskurnijih Jutjub kanala. Tokom poslednjeg boravka u Moskvi hvalio se intervjuom koji je dao za kanal fonda Nasleđe imperije i poručio da, dok postoji Rusija, biće i Srbije. Nedavno je izjavio da nije odustao od antidemokratskih metoda u borbi za vlast.

FOTO: PRINTSCREEN

Uz sve ostalo, Đorđević stoji i iza organizacija Naša Srbija i Srpski kod, koje su usmerene na uticaj na decu i omladinu, odnosno “produbljivanje veza između mladih intelektualaca u Srbiji i Rusiji”, kako se navodi na sajtu. Prema informacijama sa zvaničnih sajtova, te organizacije su tesno sarađivale s Ruskim institutom za strateška istraživanja, na čijem čelu je bio Rešetnjikov, a od 2016. ga vodi doskorašnji šef ruske obaveštajne službe Mihail Fradkov. U izveštaju Centra za evroatlantske studije iz 2016, u kojem se analizira jačanje ruske meke moći u Srbiji, Đorđević se pominje kao član delegacije Naše Srbije na omladinskom forumu Tavrida, koji je održan 2014. pokraj Sevastopolja.

– Tokom posete, srpska delegacija susrela se s premijerom Federalne Republike Krim Sergejem Aksjonovom i Vladimirom Konstantinovom, predsedavajućim parlamenta Krima. Članovi srpske delegacije su na sastancima istakli punu podršku “demokratskom opredeljenju naroda Krima za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji” – navodi CEAS.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare