Pakao u Švedskoj, zemlji blagostanja: Danju i noću odjekuju pucnji, a deca su postala plaćene ubice

U mnogim švedskim predgrađima ovih meseci danonoćno odjekuju pucnji – narko-bande su u ratu. Imaju oko trideset hiljada članova, što je više nego što Švedska ima policajaca. Ove godine je poginulo više od 50 ljudi, bilo je više od 140 eksplozija.

Odakle toliki porast nasilja? Ekipa „Proverenog“ potražila je odgovore od policajaca, kriminalista, sociologa, novinara, a razgovarali su i sa bivšim osuđenikom, Balkancem, koji iz prve ruke priča kako izgleda švedski kriminalni bos i zašto bande sve više koriste decu u svom prljavom poslu.

I dok pojedini reperi u toj zemlji veličaju zločin, pa i sami učestvuju u njemu, pred kameru je izašao jedan od najvećih švedskih muzičara dr Alban.

Malme, Image by Volker Glätsch from Pixabay
Nestale su bande stare škole, sada vladaju mreže

Tridesetjednogodišnji vođa bande Satudarah ubijen je usred bela dana u tržnom centru na jugu Malmea. Slučaj ima sva obeležja rastućeg švedskog problema o kome su počeli da izveštavaju mediji širom sveta. Radi se o jednom od stotina obračuna narko-bandi koje uglavnom čine potomci doseljenika. U pucnjavi je ranjen prolaznik, a atentat je izvršio 15-godišnji mladić, prenosi Dnevnik.hr.

„Izvadili su mu krv posle ubistva, bio je drogiran… Dakle, nije znao šta radi i dobio je tri godine kućnog pritvora“, rekao je izvesni Anes, sagovornik „Proverenog“.

On zna ponešto o tome zašto su u Švedskoj, legendarnoj zemlji blagostanja, vrhunskog besplatnog obrazovanja, humanizma i solidarnosti, neka od najtežih zločina počela da čine deca.

„Kada sam bio u tim vodama, imao sam ljude koji su prodavali za mene, bili su relativno deca. Oni jedino smeju da prodaju, za njih nema kazne“, rekao je Anes.

Priča o bandama u Švedskoj počinje krajem prošlog veka sa motociklističkim grupama Hels Angels i Bandidos. Nastavlja se sa posthladnoratovskim zločinačkim organizacijama, među kojima se posebno ističu Južni Sloveni.
Nova generacija, odgovorna za stotine ubistava poslednjih godina, više nisu bande stare škole, već potpuno u duhu 21. veka – koriste mrežu.

„Bande imaju hijerarhiju, određena pravila, vođstvo, ime, možda čak i logo, ali kriminalne mreže se sastoje od pojedinaca koji su slabo povezani jedni s drugima. Dakle, ili se udružite sa njima da počinite određeni zločin, a zatim idete svojim putem, ili ste član jedne kriminalne mreže, ali i druge, pa čak i treće. I stalno prelazite iz jedne u drugu“, objasnio je kriminolog Ardavan Hošnud.

„Njihova lojalnost se brzo menja. Jednog dana su prijatelji, sledećeg su neprijatelji“, dodao je Erik Asberg, policijski komandant za južni Malme.

Stara gangsterska pravila više ne važe

Raskol u jednom takvom hibridu bande i mreže uzrok je desetina ubistava koja su poslednjih meseci potresla velike i male gradove. Organizacija se zove Fokstrot, po nadimku vođe – Fox ili u prevodu Lisica. Njegovo pravo ime je Rava Madžid, kurdskog je porekla i verovatno je pobegao u Tursku. Sukobio se sa svojom desnom rukom Ismailom Abdom zvanim Jagoda.

„Pucnjave su u poslednje vreme postale malo bezobzirnije i nemilosrdnije. Imali smo incidenata u kojima su greškom pogođeni nevini posmatrači“, primetio je Asberg.

Upsala, Image by falco from Pixabay

Scene eksplozije zgrade u gradu Upsala obišle su svet. Manje je poznato da je u njoj ubijena majka Ismaila Abde Jagode. Stari gangsterski kodovi više ne važe.

„Ranije je to bilo između kriminalaca, postojao je nekakav ugovor. Pa, ako imam problem sa tobom, ti samo mene ubiješ. Sada više ne, sada mešaju porodice, i očeve, i majke, i sve“, napomenuo je Anes.

Kriminalne mreže počele su da pronalaze svoje male vojnike u takozvanim ugroženim naseljima, u kojima etnički Šveđani retko kupuju ili iznajmljuju stanove. Nema kraja onima koje iz decenije u deceniju zapljuskuju sve veći talasi imigranata iz sve udaljenijih, ratom zahvaćenih zemalja: Somalije, Palestine, Sirije.

„Deca koja odrastaju na ovim prostorima vide da njihovi roditelji nemaju budućnost. Roditelji su im nezaposleni. Možda imaju zdravstvenih i finansijskih problema“, kaže sociolog Mikael.

„Ovoj deci već u osnovnoj školi prilaze nekoliko godina stariji regruteri bandi. Obećavaju im novac, luksuzne satove, luksuzan život, žene“, napominje kriminolog.

„Ovde u Švedskoj nema zatvora za decu. Za jedno ubistvo dobiju dve-tri godine kućnog pritvora, , a za ubistvo 10.000 evra, ili 5.000 evra. Tako ubistva najčešće počine maloletnici uzrasta od 14 i 16 godina“, rekao je Anes.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare