Ruski mediji: Vulinova poseta Moskvi je Vučićeva zloupotreba ruskog gostoprimstva

Izvor:
Regnum.ru, Foto: Pixabay, mod.gov.rs

Tekst ruske federalne agencije IA REGNUM “Zašto Rusija toleriše trikove predsednika Srbije?” prenosimo u celosti

Poseta ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Moskvi u veoma osetljivom političkom trenutku, trebalo bi da stvori privid da postoji neka vrsta rusko-srpske koalicije koja će sprečiti sprovođenje kosovskog scenarija, koji je loš za Srbe.

Poseta odlazećeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Moskvi, najavljena za 22. avgust, ima, po svemu sudeći, dva razloga: prvi je spoljnopolitički, a drugi je unutarpolitički. Ovo mišljenje je za REGNUM- u 19. avgusta izneo profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici Dejan Mirović .

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Podsetimo, ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da će 22. avgusta u Moskvi biti održani razgovori šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina. Očekuje se da će na sastanku biti razmotrena brojna pitanja rusko-srpske saradnje, kao i razmena mišljenja o aktuelnim i regionalnim problemima, saopštilo je Odeljenje za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Samo dan pre planirane Vulinove posete Moskvi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održaće sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba, a potom će se obratiti srpskoj javnosti izjavom o rezultatima razgovora sa tzv. premijerom otcepljene srpske pokrajine Kosovo Aljbinom Kurtijem u Briselu 18. i 19. avgusta. Jedan broj srpskih portala već se pita da li je Vulinova poseta Moskvi povezana sa željom srpskih vlasti da se obrate Rusiji za pomoć u slučaju novog porasta tenzija na KiM posle pregovora, što je sam Vučić oštro demantovao.

Prvi, spoljnopolitički, zadatak ove posete je da sakrije činjenicu da posle velikog skandala oko dolaska Sergeja Lavrova u Srbiju 6. juna njegov srpski kolega Nikola Selakovič nikada nije posetio Rusiju, iako je obećao da će to učiniti čim se saznalo da brojne zemlje neće otvoriti vazdušni prostor za avion ruske vlade, i da Lavrov neće moći da leti za Beograd, rekao je Mirović.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

„Od tada je prošlo više od dva meseca, ali još nismo čuli da će Selaković posetiti Moskvu. Umesto toga, u Moskvu će leteti Vulin, koji je u odlazećoj Vladi Srbije služio kao svojevrsni portparol Aleksandra Vučića, koji daje patriotske izjave u pravo vreme i na pravom mestu. Njegovo putovanje trebalo bi da sakrije činjenicu da se Vučić ne usuđuje da pošalje Selakovića u Moskvu, kako ne bi naljutio Zapad “, smatra srpski pravnik.

Kada je u pitanju unutrašnjopolitička komponenta predstojeće posete, samo prisustvo ministra Vulina u Moskvi, u veoma osetljivom političkom trenutku, trebalo bi da stvori privid da postoji neka vrsta rusko-srpske koalicije koja će sprečiti sprovođenje po Srbe pogubnog kosovskog scenarija, smatra stručnjak.

Ali u ovo mogu verovati samo oni koji vrlo malo poznaju stvarnu situaciju. Da je Aleksandar Vučić zaista nameravao da se upusti u neku vrstu sukoba sa separatistima u Prištini, Srpska lista koju on kontroliše, napustila bi koaliciju sa takozvanim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Dakle, Vučić ponovo zloupotrebljava rusko gostoprimstvo i koristi Vulina kao potparola koji će davati apsolutno nerealne izjave u Moskvi. Srpsko javno mnjenje, koje je prorusko, pomisliće zbog Vulinove posete da Vučić planira da preduzme ozbiljne korake u zaštiti Kosova i Metohije.

Dejan Mirović

Povodom pregovora u Briselu, koji su počeli 18. avgusta, ekspert je rekao da se srpska i albanska strana ni o čemu nisu dogovorile – poenta sastanka je da SAD i EU još jednom izvrše pritisak na predsednika Srbije, zahtevajući da se pridržava odredbi Briselskog sporazuma.

„Aleksandar Vučić, naime, to radi od 2013. godine. Za sve ovo vreme Srbija nije postigla i neće ostvariti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. U međuvremenu, Albanci su dobili i više nego što su tražili. Dakle, poenta pregovora u Briselu je da se pronađe način da se progura zabrana korišćenja srpskih matičnih brojeva i srpskih dokumenata na teritoriji Kosova i Metohije. A predstava sa ministrom Vulinom u Moskvi, odlaganje konferencije za novinare posle pregovora u Briselu, trebalo bi da pokažu da Aleksandar Vučić nije kapitulirao pred albanskim separatistima i da nije umešan u izgradnju kosovske lažne države. U Briselu nema pregovora. Samo zapadni partneri podsećaju Vučića da su njegovi bliski saradnici duboko zatrpani zločinom, a da je njihov novac na Zapadu“, rekao je Mirović.

Foto: Srpska napredna stranka

Prema ekspertu, glavno pitanje je zašto ne ide Selaković, već Vulin ide kod Lavrova.

„Očigledno, predsednik Srbije ponovo zloupotrebljava naklonost ruskog Ministarstva spoljnih poslova i lično ministra Sergeja Lavrova. Zašto ruska strana toleriše takve trikove Aleksandra Vučića za mene je još uvek misterija “, zaključio je Dejan Mirović.

Tatjana Stojanović

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare