Advokati dali rok VKS-u da povuče dopunu pravnog stava: “Dići ćemo Srbiju na noge!”

Izvor:
Beta

Advokat Miroslav Živković izjavio je danas da Vrhovni kasacioni sud (VKS) ima 24 sata da “izbriše” dopunu pravnog stava iz 2018. godine, jer će u suprotnom advokati ponovo protestvovati u petak ili subotu, ali “ne na miran način”.

On je pozvao Advokatsku komoru Srbije da proglasi “potpunu obustavu rada” po svim predmetima i dodao da je ovaj protest “početak kraja kolektivnog sudstva”.

“Ukoliko u roku od 24 sata ovaj akt ne bude povučen, u petak ili subotu okupljanje sa advokatima iz unutrašnjosti. Taj protest neće biti miran, ‘dići ćemo Srbiju na noge’ i postavićemo pravni temelj ove države. Na ulici ćemo rešiti i ovaj problem. Nećemo se povući dok ne odlučite kako smo vam naložili”, rekao je on na protestu advokata ispred VSK-a.

Advokat Emilija Petrović rekla je da je tokom protesta VKS-u predat zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kojem advokati od VSK-a traže da im sud dostavi podatke ko je bio predlagač te dopune.

“Ova dopuna VKS-a predstavlja potpuno novi pravni stav. Nijednim pravnim aktom nije predvidjeno da u bilo kojoj situaciji VKS može da menja svoj predjašnji stav, po kojoj proceduri je donet taj stav, koji je materijal bio korišćen za njegovu dopunu, koja je sudska praksa bila neujednačena da bi se pristupilo njegovom donošenju, to tražimo u zahtevu koji smo predali”, rekla je ona.

Advokat Čedomir Kokanović naglasio je da protiv ove dopune pravnog stava protestuju i advokati u Nišu, Novom Sadu, Somboru, Jagodini, Kragujevcu i Leskovcu.

“Ako sud ne povuče ovu dopunu, to znači da nemamo izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast i da je država propala i da je korumpirana. Da li postoje institucije za rešavanje ovakvih stvari ili moramo da problem rešimo na ulici”, kazao je on.

Advokat Marko Milutinović rekao je da ovo nije problem advokata, već je borba za pravnu državu u kojoj gradjani imaju mogućnost da svoja prava zaštite pred sudom.

Advokat Dragoslav Ljubičanović rekao je da ova dopuna pravnog stava pokazuje da se zakon menja na “hitnim tajnim sednicama po direktivi”.

“Ne može se menjati zakonska norma mišljenjem i na štetu gradjana i onih koji su najugorženiji. Kako ništa nikada nije promenjeno na štetu banaka, a oni već 20 godina pljačkaju narod”, naglasio je on.

Tokom protesta grupa advokata pokušala je da udje u zgradu VKS-a, ali ih je obezbedjenje suda zaustavilo i do kraja protesta nije bilo incidenata.

Nekoliko desetina advokata okupilo se na današnjem protestu ispred Vrhovnog kasacionog suda, gde su izrazili nezadovoljstvo povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima izmedju banaka i građana.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar