ANATOMIJA GLUPOSTI: SLUČAJ MILOŠA “MIŠE” POPOVIĆA, ŠEFA KABINETA ANE BRNABIĆ

Izvor:
Politički.rs

Postoje neke javne ličnosti, mada su veoma retke, za čije ime nije vezana gotovo nijedna pohvalna činjenica ili makar anegdota. Uzmimo primer šefa kabineta sada već legendarne Ane Brnabić, izvesnog Miloša Popovića (od milja “Miša”), za koga sam samo jednom pročitao nešto pohvalno (videti kraj ovog teksta). Možda i o njemu postoji više pohvalnih anegdota, ali one svakako nisu do mene doprle.

Brnabić levo na slici i Popović, na slici desno

Posle malo dužeg mirovanja, “Miša”je ponovo dospeo u žižu javnosti zbog toga što je pojedinim radnicima kragujevačkog “Fijata” telefonom iznosio pretnje, kako je 2. juna 2022.  na “Pregledu dana” Newsmax Adria izjavio jedan od organizatora protesta radnika te kompanije, dodajući da je neprimereno da mu neko na taj način preti, a posebno neko ko je znatno mlađi od njega. Ostalo je nerazjašnjeno, barem za sada, čime je i kako “Miša” pretio pozivajući radnike ili pišući im telefonom SMS poruke. Pakosnici vele: pošto je manijakalno progonio i pretio, “Miša” je time učinio krivično delo, te bi u normalnoj državi on krivično odgovarao i verovatno snosio sankcije koje propisuje krivični zakon; a posebno ako je pretnje iznosio u vidu lako dokazivih SMS poruka, što je sasvim moguće, imajući u vidu “Mišine” intelektualne kapacitete koji deluju kao uporedivi sa istim tim kapacitetima njegove šefice Ane Brnabić.

Biografija našeg “Miše” sadrži mnoštvo zanimljivih detalja. Sredinom 2021. godine  Poverenica za ravnopravnost utvrdila je da je Miloš Popović “diskriminator”, po pritužbi profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ognjena Radonjića, i to na odluku kabineta Ane Brnabić da odbije predlog Saveta za borbu protiv korupcije da Radonjić postane novi član tog Saveta. Razlog što je “Miša” odbio kandidaturu profesora Radonjića je što je profesor zauzimao kritičan stav prema vlastima (https://nova.rs/vesti/politika/ko-je-milos-popovic-diskriminator-iz-kabineta-premijerke-srbije/). Za čoveka prosečnih intelektualnih sposobnosti, kritičan odnos prema vlastima trebalo bi da preporuči kandidata za članstvo u Savetu za borbu protiv korupcije. No, za razliku od nas prosečno inteligentnih, “Miša” ima dublje uvide i znanja iz oblasti političkih nauka, ali i definicija stvarnosti uopšte. Naime, on nam objašnjava da profesor Ognjen Radonjić “nije ugledan”, dajući i definiciju “uglednosti” kao nezastupanja političkih stavova u aktivnom obliku (https://nova.rs/vesti/politika/sef-kabineta-premijerke-nisam-prekrsio-zakon-o-sprecavanju-korupcije/). Poverenica za ravnopravnost nije uspela da razume ove najnovije uvide iz oblasti društvenih nauka, te je utvrdila da je “Miša” prekršio Zakon o sprečavanju korupcije (https://nova.rs/vesti/politika/sef-kabineta-premijerke-nisam-prekrsio-zakon-o-sprecavanju-korupcije/).

Nerazumevanje “Miše” se ne završava sa ove dve okolnosti. Naime, jedna profesorka koja je predavala na Univerzitetu “Braća Karić”, imala je “Mišu” kao studenta i žalila mi se kako predaje jednom studentu sa kojim jednostavno ne zna šta će, jer mu je potrebno znatno više vremena nego drugim studentima da razume gradivo. Pošto je ambiciozni “Miša” nastavu pratio na engleskom jeziku, pomenuta profesorka je gradivo iznosila “Miši” na srpskom, verujući da ne razume engleski. Na kraju je utvrdila da on zaista ne razume engleski, ali i da savladavanje gradiva na srpskom jeziku “Miši” uzima znatno više vremena nego drugim studentima Univerziteta “Braća Karić”.

Nepravdama prema “Miši” tu nije kraj. Mediji su u jednom trenutku počeli da kritički izveštavaju o “Miši i njegovoj porodici”. Naime, bez ikakvog razloga, i to neposredno pošto je Poverenica za ravnopravnost zvanično proglasila “Mišu” za “diskriminatora” i kršitelja zakona (dakle kada je “Miši” bilo najteže), obelodanjeno je da je “Mišina” sestra Aleksandra postavljena za prvog sekretara delegacije Srbije u UNESKO, i to sa preporukom da je “ekspert za luksuz” (https://nova.rs/vesti/politika/specijalista-za-luksuznu-robu-zastupa-srbiju-u-unesku/). Ona je dobacila dalje od Miše jer je završila “Singidunum”, dok se u očima kolege “Miši” gubi trag na prvoj godina Univerziteta “Braća Karić” na kome, kako smatraju zlobni pojedinci, nikada nije dobacio dalje od iste te prve godine studija, i to uprkos tome što je njegov otac, po tvrdnjama zlobnika, bio član predsedništva Karićeve stranke Pokret Snaga Srbije (što je dostignuće kojim se retko ko može pohvaliti). Kako je Aleksandra postala “ekspert za luksuz” nije jasno. Jedino što možemo da utvrdimo je da “Mišina” supruga slovi za ćerku oligarha iz Kazahstana, što navodi na to da je imala dubinske uvide u luksuz koje je lako mogla da  prenese na “Mišinu” sestru čiji su intelektualni kapaciteti tim transferom znanja i mudrosti samo mogli biti dodatno obogaćeni. I šta je tu loše?

Sve ove nepravde nisu osujetile “Mišu” u njegovom visokointelektualnom političkom pregalaštvu. Naime, u instituciji u kojoj se nalazi i jedna delegacija Srbije, a čiji je “prvi sekretar” sestra Miloša Popovića, Aleksandra (“ekspert za luksuz”), dakle u UNESKU, našao se čovek koji je hteo da pomogne Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću i koji je napisao elektronskom poštom pismo jednom istaknutom protivniku režima u kome mu kazuje da ne može da koristi logo i naziv UNESKO onako kako ga navodno koristi. Pismo su prvo objavili tabloidi, pa ga je tek zatim dobio i pomenuti istaknuti protivnik režima (inače svetski poznati naučnik iz Srbije) koji je posle toga jedno vreme bio glavna meta režimskih tabloida. Pošto se ispostavilo da pomenuti naučnik nije koristio naziv i logo nepropisno, osoba iz UNESKA mu je napisala mejl kojim sebe opravdava tvrdeći da tek posle objašnjenja naučnika koje je dobila razume da je naš naučnik postupao dobronamerno, odnosno da se ispravno predstavljao. Tako se dogodilo da je dobio sudsku presudu i odštetu of “Informera” zbog iznošenja kleveta . Osim toga, na desetine najpoznatijih svetskih naučnika napisalo je otvoreno pismo Vučiću u kome od njega zahteva da javno povuče klevete koje je o navedenom naučniku i sam iznosio na televiziji i da se istom izvini. I opet nepravda: Miloš “Miša” Popović posle pokušaja da iskoristi svoje talente da pomegne svom jednom i drugom šefu, za “zahvalnost” dobija da mu glavni šef mora ne samo da se javno izvinjava, već posle političkih ofanziva sa Zapada taj isti glavni šef dobija zabranu da sam ili preko svojih medija iznosi neistine i klevete o navedenom naučniku. Od tada i Vučić i njegovi mediji o toj osobi zaista disciplinovano ćute (svi podaci iz ovog pasusa nalaze se u brojnim medijskim izveštajima).

Zatim su nepravde prema “Miši” eskalirale tako što je optužen da je telefonom zvao, baš kao i radnike “Fijata”, već legendarne individue Dušana Agatonovića i Duška Milenkovića, predsednika Trećeg osnovnog i predsednika Apelacionog suda u Beogradu, inače, po pisanju medija pretpostavlja se intimnih partnera (https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/povodom-medijskih-priloga-o-vezi-dvojice-sudija-ozbiljne-sumnje-i-sukob-interesa/https://rs.n1info.com/vesti/pokret-novi-6-oktobar-zahteva-smenu-predsednika-apelacionog-suda-u-beogradu/; https://nova.rs/vesti/hronika/zasto-treba-smeniti-dvojicu-predsednika-sudova-u-beogradu/; https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/412277/novi-sesti-oktobar-aleksandar-vucic-sudije.html; https://slobodnamisao.rs/2022/05/07/novi-6-oktobar-vucicu-zalozite-se-za-smenu-nedostojnih-sudija/; https://politicki.rs/drustvo/novi-6-oktobar-vucicu-zalozite-se-za-smenu-nedostojnih-sudija; https://novimagazin.rs/vesti/263739-pokret-novi-6-oktobar-trazi-razresenje-predsednika-apelacionog-suda-u-beogradu;), i to da bi urgirao za u medijima sada već čuvenu, ozloglašenu, SNS-u blisku “Profesorku”, po pisanju medija zlostavljačicu svoje dece i potencijalnom potkradaču budžeta Republike Srbije i inostranih projektnih fondova, kojoj ni “Miša” nije uspeo da pomogne u tome da ne provodi  godine u Tužilaštvu, ali jeste uspeo (bravo za “Mišu”) da ubedi odabrane predsednike sudova i sudije da donesu presude u korist “Profesorke”, u kojima se ne pominje na stotine stranica izveštaja iz bolnica i policijskih stanica o njenom fizičkom povređivanju dece.

Kratka anatomija kriminala: “Profesorka” i grupa sa fakulteta

To što su te presude, po mišljenju najuglednijih domaćih i stranih pravnika, nezakonite i predstavljaju krivična dela, “Miša” je izgubio iz vida. To zaključujemo po tome što stižu za sada nepotvrđene informacije, da neki od pomenutih sudija pristaju na to da “progovore” o načinu na koje je na njih “Miša” vršio pritisak.

U skladu sa “Mišinim” stilom, tragove svog kriminala “Profesorka” je ostavila u blizu 200 presretnutih SMS i Viber poruka u kojima se ugovaraju koruptivne radnje. I “diskriminator Miša” je, po nekim informacijama, jedna od ličnosti u tim porukama, ali on će, sav obespravljen, i to tek sa zakašnjenjem morati da objašnjava.

Videćemo kako će u narednom periodu reagovati međunarodni sudovi koji su dobili odgovarajuće dokazne materijale i/ili u kasnijem periodu tribunali koji će se jednog dana osnovati u Srbiji, na “Mišine” definicije “uglednosti” i uopšte stvarnosti koja okružuje čoveka, kako će gledati ne “Mišine” definicije korupcije, krađe i drugih vrlina koje samo pomalo budalasti ljudi osuđuju.  Bilo kako bilo, moja prognoza je da će se “Miša” i “Čale” još dugo družiti, i to, naslućujem, u inostranstvu.

I taman kada pomisliš zašto nedužni pregalac “Miša” doživljava sve ove nepravde (ova dilema je sadržana u naslovu ovog teksta) odjednom otkriješ da postoji i pravda. Naime, “Miša” je uzet u zaštitu od onih koje on sigurno definiše kao najuglednije među nama. Naime, list “Informer” je ponovo pokazao da mu ništa nije strano što je strano običnom čoveku i uzeo je “Mišu” u odbranu. Obavezno pročitajte, dragi čitaoci, refleksije ovog uglednog javnog glasila: https://informer.rs/vesti/politika/632721/dvostruki-arsini-nove-sef-kabineta-ane-brnabic-diskriminator-obuku-borbu-protiv-diskriminacije-vodi-bojana-lekic.

Dr Zoran Savić, pedagog

Ostavite komentar