Beograd ima slobodnih mesta za pacijente SAMO ZA DVA DANA, alarmantno u Kraljevu

Beograd ima slobodnih mesta za pacijente SAMO ZA DVA DANA, alarmantno u Kraljevu

Beograd — Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u Beogradu ima još oko 300 slobodnih mesta u bolnicama, što je dovoljno samo za danas i sutra.

On je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica rekao da će od petka KBC “Dragiša Mišović morati da ceo bude u kovid sistemu.

U roku od dva dana i KBC “Zemun” biće u kovid sistemu kako bi bilo dovoljno kapaciteta za sve novozaražene.

Lončar je rekao da je alarmantno stanje i u Kraljevu, gde je cela bolnica na ivici da pređe u kovid sistem.

On je upozorio danas, zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

Lončar je, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivno na lečenje, a od tog broja najmanje oko 150 je moralo da se smesti u Beogradu.

Beograd ima slobodnih mesta za pacijente SAMO ZA DVA DANA, alarmantno u Kraljevu
Printscreen

“Pravimo dodatne kapacitete i rasporede. Imamo mesta za danas i sutra, ali već od petka moraćemo celu bolnicu “Dr Dragiša Mišović” da stavimo u kovid sistem, a posle dva dana će se i Zemunska bolnica vratiti u kovid sistem”, naglasio je ministar.

Lončar je rekao da bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta, i da se ne treba čuditi ako pacijenti iz Beograda, kojima bude potrebna intenzivna nega, budu prebacivani u unutrašnjost.

On je rekao i da se zdravstveni radnici dugi niz meseci bore sa korom, da su i oni oboleli pomažući drugima.

Država će, prema njegovim rečima, staviti sve kapacitete na raspolaganje, i svo osoblje koje ima, ali građani, poručuje, moraju da znaju da toga nema beskonačno.

“Sa ovom dinamikom, ako se nastavi da primamo 400 kovid pacijenata dnevno u bolnicu, a danas ćemo imati i značajan skok zaraženih prema podacima od jutros, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente”, upozorio je ministar zdravlja.

Lončar je rekao i da država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da bi oni pomagali ljudima.

“U ovom momentu imamo samo dva puta, treći ne postoji. Prvi put je A prvi put je put da se uozbiljimo, shvatimo ozbiljno situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće jednim pravcem koji nije dobar i koji je zabrinjavajući”, rekao je Lončar i dodao da sve zavisi od nas samih.

Prvi put je, ističe – da pod hitno prekinemo sve nepotrebne kontakte, da ne idemo na mesta na koja ne moramo da idemo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja, ilegalni koncerti, niti na proslave i slično.

On je rekao i da je sve više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije.

Lončar je rekao da ni kod mladih nije naivna klinička slika.

“Kako budemo radili – tako će nam biti”, zaključio je ministar.

Zaraženo 250 zdravstvenih radnika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je 250 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona.

Od tog broja, manje od 30 zdravstvenih radnika je na bolničkom lečenju, dodao je Lončar.

“To je mnogo bolje nego u dugim zemalja, ali mi nismo zadovoljni ni kada nam je jedan zdravstveni radnik zaražen”, rekao je Lončar.

Tanjug, B92

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare