Beogradski zoološki vrt obeležio 85 godina postojanja, najavljena obnova kaveza za majmune

Beogradski zoološki vrt obeležio 85 godina postojanja, najavljena obnova kaveza za majmune
Ilustracija, Image by Myo Min Kyaw from Pixabay
Izvor:
Beta

Beogradski zoološki vrt obeležio je danas 85 godina postojanja, a direktor Srboljub Aleksić rekao je u planu nekoliko infrastrukturnih projekata, medju kojima su obnova kaveza za majmune i nabavka novih životinja.

“Reč je o preuređenju prostora za majmune koji je sada, neću reći u dosta lošem, već u dosta starom stanju. Neophodno je da se to sredi, preuredi. Projekat koji nam je izuzetno značajan je i edukativni centar, nova ambulanta, karantinski prostor i hladnjača”, rekao je Aleksić novinarima.

On je u Zoološkom vrtu rekao i da je tokom 2019. godine vrt posetilo rekordnih 450.000 ljudi, ali prošle godine, zbog pandemije korona virusa, mnogo manje.

Direktor je podsetio da je tokom prethodnih godina zoološki vrt nabavio nove životinje, poput hijena, binturonga, alpaka i kapibara, da je uradjen novi prostor za pingvine i dodao da je bila “dobra reprodukcija retkih i zaštićenih vrsta ptica”.

“Puno radimo na edukaciji, na tome da pomognemo u projektima očuvanja i vraćanja u prirodu odredjenih vrsta i saradjujemo sa puno državnih institucija”, istakao je Aleksić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Grad izdvojiti sredstva da zajednički izvedu projekat edukativnog centra za decu i nove ambulante u kojoj će moći da se leče i životinje koje nisu u Zoološkom vrtu i ocenio da bi to moglo da bude gotovo “već sledeće godine”.

“U dogovoru sa direktorom ustanovili smo i da ovom zoološkom vrtu nedostaju dve životinje – jedna je žirafa, na čemu se radi aktivno da se ta žirafa nabavi, a druga je crvena panda i o tome sam već uputio pismo predstavnicima ambasade Kine da bismo obezbedili da jedna crvena panda bude u našem zoološkom vrtu”, rekao je Vesić.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar