Danas: Oko 700 osuđenika niškog zatvora štrajkuje glađu zbog korone?

Danas: 700 osuđenika niškog zatvora štrajkuje glađu zbog korone?

Oko 700 osuđenika niškog Kazneno-popravog zavoda u Nišu stupilo je u štrajk glađu jer su nezadovljni merama zaštite protiv korna infekcije, saopštili su danas u Udruženju za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica.

Dvadesetak članova porodica osuđenika se danas okupilo ispred niškog KPZ kako bi podržali  svoje članove u njihovoj “borbi” za bolju zaštitu od korona infekcije i bolje medicinsko zbrinjavanje onih koji su se zarazili. Oni su nosili transparente  na kojima je između ostalog pisalo “Odakle nam pare za PCR” i “Da li smo građani četvrtog reda”, Piše Danas online.

Jelena Milojković, koja je učestvovala na protestu, kazala je da u KPZ NIš ima člana porodice za kog strahuje da bi mogao da se zarazi Kovidom 19, te da se zbog toga obraćala svim nadležnim institucijama i ukazivala da će se pojaviti problem i da bi trebalo da se zatvor rastereti.

– Naše okruženje, Makedonci, Slovenci, oni su puštali ljude sa izdržavanja kazne da bi ih zaštitili, a kad im dođe vreme da služe, ljudi će se vraćati. Niko ne beži od te svoje obaveze da odsluži taj dug državi – kazala je ona.

Ivan Mitić, predsednik udruženja “Za novi početak”, koje je podržalo protest, rekao je da u toj ustanovi “ima veli broj zaraženih”, ilustrujući to tvrdnjom da “od 20 testiranih koji rade u kuhinji i koji dele hranu u KPZ Niš, njih 17 su pozitivni”.

– Imamo na stotine poziva što osuđenika, što njihovih porodica, koji nemaju adekvatnu lekarsku negu i ne dobijaju lekove jer ih nema dovoljno- rekao je on.

On je kazao da je ovo udruženje nedavno  od Ministarstva pravde tražilo donošenje Zakona o amnestiji, kako bi se smanjila prebukiranost zatvora u vreme epidemije kovida 19, kao i veći broj uslovnih otpusta i tromesečnu pauzu u izdržavanju kazne za osuđenike starije od 55 godina, koji spadaju u rizičnu grupu.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija prethodno je kategorički negirala da u niškom KPZ ima masovnog ovoljevanja od korona infekcije i navela da se redovno sprovode sve mere preventive i zaštite.

Izvor: Danas online, Foto: Google Maps/ Adam Vlastelica

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar