Đorđević čestitao izbor patrijarha: Prilika da se razmotri preseljenje sedišta patrijarha u Pećku patrijaršiju

Đorđević čestitao izbor patrijarha: Prilika da se razmotri preseljenje sedišta patrijarha u Pećku patrijaršiju

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević čestitao je danas novom srpskom patrijarhu gospodinu Porfiriju, kao i svim episkopima, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve izbor patrijarha.

Đorđević je tom prilikom izrazio uverenje da će patrijarh biti u službi Svetog duha, crkve i naroda, te da će se odupreti pritiscima svetovnih vlasti i razvejati negativne uticaje u crkvi koje, kako je rekao, pokušavaju da ostvare „razne državne strukture“.

„Vodilja za ostvarivanje jedinstva je već viđena u Crnoj Gori prošle godine, kada su blaženopočivši mitropolit Amfilohije i ostali dostojni oci crkve obnovili živu crkvu i razbuktali veru i nadu u ljudima“, ističe predsednik Oslobođenja.

On je dodao da je izuzetno važno da novi patrijarh podrži „čvrst stav crkve i naroda o ulozi Alojzija Stepinca u progonu Srba u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata, posebno u svetlu pojedinih napisa u hrvatskoj štampi koji su implicirali da bi moglo da dođe do promene stava SPC“.

„Važno je da se zadrži i stav crkve kao čuvara srpskog identiteta o Kosovu i Metohiji. Podsećam da je Sabor SPC za vreme blaženopočivšeg patrijarha Irineja izneo čvrst stav o južnoj pokrajini i usprotivio se kompromisima, podelama i drugim dogovorima koji idu na štetu Srbije“.

Đorđević je istakao da je sada odlična prilika da se ponovo razmotri preseljenje sedišta patrijarha u Pećku patrijaršiju, jer bi se time poslala „čvrsta poruka svima koji žele da otmu i unište srpsko pravoslavno nasleđe na Kosovu i Metohiji“.

Lider Oslobođenja je patrijarhu poželeo dobro zdravlje i snagu da se izbori sa svim izazovima koji stoje pred Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Porfirije – kandidat Hrvatske za srpskog patrijarha! Za njega su Stepinac i Sveti Sava jedno te isto!

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar