Đorđević na slavi Tri Jerarha u manastiru Papraća: “SPREMTE SE, SPREMTE…” orilo se Republikom Srpskom

Izvor:
Politički.rs

Lider pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević boravio je danas, povodom praznika Tri jerarha, u Republici Srpskoj.

Đorđević je jedini političar iz Srbije, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, posebno iz one koja sebe naziva “patriotska”, koji je često u Srpskoj i koji neprestano upozorava na opasnost koja se nad njom nadvila.

Đorđević je jedini iz Srbije koji ukazuje na štetnost “Inckovog zakona”, na nelegalno postavljenje Kristijana Šmita za visokog predstavnika, na sramotni prijem Šmita kod Aleksandra Vučića i priznavanje Šmita od strane Vučića za visokog predstavnika u BiH, iako to nisu učinile Rusija, Kina kao i rukovodstvo Republike Srpske.

Lider Oslobođenja neprestano upozorava na “Trojni pakt protiv Republike Srpske” (Vučić-Eskobar-Šmit) čiji je cilj uklanjanje Milorada Dodika i uništavanje Republike Srpske, kao i na to da je Aleksandar Vučić spreman na svaku izdaju zarad opstanka na vlasti.

Zbog svega toga, Đorđević je rado viđen gost u Srpskoj, kako u Srebrenici, Sokocu, Bijeljini, Palama, Banjaluci, tako i širom te srpske države, gde je uvek toplo primljen od naroda, sveštenstva, boraca i ostalih kojima je ljubav i spremnost za odbranu Srpske i Srbije na prvom mestu.

Danas je Đorđević, povodom praznika Tri jerarha, boravio u manastiru Papraća u okolini Zvornika.

Za manastir Papraća se ne zna sa sigurnošću ko je bio ktitor i datum njegovog podizanja ali postoji nekoliko narodnih predanja o tome. Prema prvom, manastir su podigli kralj Dragutin i njegovi sinovi Vladislav i Urošic, dok narodna poezija u pesmi “Miloš u Latinima” kaže da je manastir sa crkvom Blagoveštenjskom zadužbina župana Vukana, koji manastir podiže u znak pokajanja zato što je nameravao promeniti veru.  U drugoj pesmi manastir se pripisuje brojnim zadužbinama Stefana Nemanje koji kao veliki župan podiže “Papraću blizu Borogova”. Predanje o četiri sestre srpskog „car Šćepana“ takođe je interesantno jer govori da je svaka od njih sagradila po jednu crkvu: u Tavni, Papraći, Lovnici i selu Cikotama. Prvi pisani dokazi o manastiru Papraća nalaze se na jevanđelju iz 1550/51. godine koje je iguman manastira Papraća Grigorije dobio od ruskog protoprevitera Jakova.

Crkva manastira Papraće se ubraja u red najmonumentalnijih, tj. najveća je manastirska crkva na prostoru Bosne i Hercegovine.

Đorđević je jutros prisustvovao liturgiji u manastiru koju su zajedno služili iguman Nikolaj i iguman manastira Karno Luka.

Prisustvovao je verni narod, među kojima veliki broj veterana otadžbinskog rata devedesetih.“, objavio je Đorđević na društvenim mrežama.

Liturgija je vršena i nedaleko od manastira gde se nalazi spomenik četnicima poginulim u Drugom svetskom ratu i herojima Otadžbinskog rata.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privtna arhiva

Nakon liturgije, Đorđević je prisustvovao krsnoj slavi Ujedinjenog ravnogorskog pokreta otadžbine srbske, okrug Podrinje-Birač, na kojoj je domaćin bio vojvoda Jovan Vuković-Mađar.

Foto: Privatna arhiva

“Za Republiku Srpsku je živote dalo preko 35.000 ljudi i oni ne smeju biti zaboravljeni.”, podsetio nas je Đorđević.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Tom prilikom je Braletu (kako iz milja Đorđevića zove srpski narod) uručena Zahvalnica za podršku u radu i razvoju Ravnogorskog pokreta, širenju ideje i istine o Ravnogorcima.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Prisutni su bili pripadnici Ravnogorskog pokreta iz Velike Plane, Trstenika, Novog Sada i raznih delova Republike Srpske.”, napisao je Đorđević na Tviteru.

Čestitajući slavu, Brale je u zdravici poželeo da se svake godine, kao i ove, okupljaju Srbi iz svih srpskih krajeva.

U zdravici je Đorđević napomenuo da je poštovalac Ravnogorskog pokreta i Čiča Draže i podsetio da je bio na Ravnoj gori i 8. maja 1990.

“Malo  je bilo tada nas koji smo išli gore”, reko je Đorđević.

Brale je prisutnima poželeo dobro zdravlje a Republici Srpskoj da očuva slobodu, “ono za šta su vaši prijatelji i saborci dali živote“.

Niko, baš niko nema prava da se igra sudbinom republike Srpske!“, naglasio je Đorđević

Živela Republika Srpska! Živela Srbija!“, nazdravio je.

Specijalni gosti na slavi Ravnogoraca su bili guslar Risto Lečić iz Trebinja i Aleksandar Milićević Čaki.

Dok je crkve i vladika biće Srba i četnika!“, napomenuo je Brale u objavi na društvenim mrežama.

Na kraju su se, po običaju, zapevale najlepše srpske pesme:

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar