Đorđević: Nisu mogli Austrougari i Nemci, pa neće moći ni Zorana i Rio Tinto da istrebe loznički kraj od stanovnika

Đorđević: Nisu mogli Austrougari i Nemci, pa neće moći ni Zorana i Rio Tinto da istrebe loznički kraj od stanovnika

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, dajući izjavu u vezi sa ekološkom krizom u Podrinju, ukazao je na odluku Vlade Srbije od 20. novembra, kojom se obrazuje Radna grupa za implementaciju projekta Jadar.

Radi se o najavljenoj kontroverznoj eksploataciji rude litijuma u lozničkom kraju, koju vodi međunarodni konglomerat Rio Tinto. Đorđević je objasnio da se za predsednika Radne grupe imenuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ali i da su, prema njegovim rečima „u sastav ovog tela ušla imena zbog kojih se moraju postaviti neka pitanja.“

„U Radnu grupu za projekat korporacije Rio Tinto ušao je Ivica Kojić, Vučićev šef kabineta, kao i njegov specijalni savetnik Danilo Cicmil. Kako je moguće da se Aleksandar Vučić pretvara da ne zna ništa o ovom štetnom projektu i odgovornost prebacuje na prethodne vlasti – a sada u Radnu grupu koja će sprovoditi projekat stavlja ljude iz svog najbližeg okruženja?“ upitao je predsednik Oslobođenja.

On je podsetio da je planom projekta predviđeno raseljavanje trideset lozničkih sela, da je izvesno „zagađenje Jadra i Drine, kao i da se očekuje da Srbiji nakon završetka eksploatacije ostane sedam milijardi tona otrovne jalovine“, i dodao:

„U trenutku kada je vazduh u Srbiji među najzagađenijima u svetu, što je osnovni uzrok smrtnosti ljudi, Vlada Srbije pod okriljem straha od korone, mraka i zagađenja donosi odluku o nastavku ubijanja Srbije. Zorana Mihajlović i Rio Tinto su mogli da konsultuju Austrougare i Nemce, koji su više puta pokušali da istrebe loznički kraj od stanovnika, a kao što oni nisu uspeli, neće uspeti ni ovi moderni okupatori. Pokret Oslobođenje neće mirno gledati pretvaranje jednog od najlepših delova naše zemlje u otrovnu pustaru. Kao što ćemo sprečiti lažne izbore, kao što ćemo sprečiti sporazume kojima se prodaje Kosovo,sprečićemo i ovu rasprodaju i uništavanje Srbije, a odgovorne za uništavanje naših života izvesti pred sud“ zaključio je lider pokreta Oslobođenje.

Đorđević: Nisu mogli Austrougari i Nemci, pa neće moći ni Zorana i Rio Tinto da istrebe loznički kraj od stanovnika
Foto: Pokret Oslobođenje

„Od Zorane Mihajlović smo do sada mogli da čujemo samo retoriku o tobožnjem poštovanju najviših evropskih standarda zaštite životne sredine u ovom projektu. Građani Srbije dobro znaju kako SNS poštuje životnu sredinu, sa uništenjem stotina reka mini-hidroelektranama i sa zagađenim vazduhom od koga se davimo svaki dan. Kompanija Rio Tinto, koja hoće da kopa u Podrinju, poznata je širom sveta po kršenju ekoloških standarda, zbog toga je proterana iz više zemalja“, kaže lider Oslobođenja.

On je nabrojao pitanja na koje „ministarka nije pružila odgovor”:

„Prvo, koliko milijardi tona jalovine će ostati Srbiji nakon završetka iskopavanja?

Drugo, koliko kubnih metara otpada dnevno će se ispuštati u Jadar i dalje u Drinu?

Treće, govorite o transparentnosti. Zašto prošle nedelje niste došli ili poslali predstavnika na okrugi sto sa predstavnicima akademske zajednice i građanskih udruženja, a u vezi ovog projekta?

Četvrto, zašto kompanija Rio Tinto tri godine odbija da se sastane sa građanima lozničkog kraja i predstavnicima ekoloških udruženja? Zašto su studije o ovom projektu službena tajna kompanije?

Peto, zašto u Radnoj grupi Vlade za ovaj projekat nisu predstavnici ekoloških udruženja, građani lozničkog kraja, ljudi iz akademske zajednice?

Šesto, zašto su u Radnoj grupi strane diplomate?

Sedmo, zašto su u radnoj grupi šef kabineta i specijalni savetnik predsednika Republike, kada predsednik prebacuje odgovornost za ovaj projekat na prethodne vlasti?“

Đorđević je zaključio da „mi iz pokreta Oslobođenje možda, kako ministarka kaže, dižemo paniku o ovom projektu, ali ta panika je itekako opravdana. Ako mislite da nije, pitajte stanovnike Bora, Smedereva, Stare planine, Zrenjanina, Palića i svih onih drugih mesta u kojima je ova Vlada otpočela projekte koji uništavaju životnu sredinu i zdravlje građana Srbije“.

Patriot

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar