Državni sekretar MUP-a: Od jutros pojačano prisustvo policajaca u svim školama u Srbiji

Izvor:
Beta, Foto: Logo

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Željko Brkić izjavio je da je od jutros pojačano prisustvo policajaca u svih 1.800 škola u Srbiji, kao jedna od mera nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

“Njihovo prisustvo će pre svega biti u vreme početka nastave i po završetku nastave, gde će svojim prisustvom preventivno delovati, ulivati sigurnost i učenicima i roditeljima da su tu predstavnici države koji će da ih zaštite”, rekao je Brkić za Radio-televiziju Srbije.

Dodao je da će policajci u razgovoru sa građanima, roditeljima, nastavnim i nenastavnim osobljem prikupljati sva bezbednosno interesantna saznanja i informacije i preduzimati u skladu s tim, određene mere kako bi bezbednost bila podignuta na najveći nivo.

Brkić je naveo da ta mera ostaje na snazi i u narednim danima uz maksimalno angažovanje policijskih službenika i apelovao na građane da prijave svako saznanje koje imaju o bilo kakvoj vrsti problematičnog ponašanja, ili drugom događaju koji bi mogao da utiče na bezbednost učenika i škola.

Ispred Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj je 3. maja 13-godišnji učenik ubio osam vršnjaka i radnika obezbeđenja, danas je četvoro policajaca, a Brkić navodi da su mere bezbednosti pojačane maksimalno.

“Osnovna škola ‘Vladislav Ribnikar’ pre tragičnog događaja je imala školskog policajca, ali je on bio zadužen i za druge škole. Mi od danas imamo prisutna četiri policijska službenika koji će sa svojim angažovanjem nastaviti i u narednom periodu”, rekao je državni sekretar MUP-a.

Govoreći o veličanju zločina i pretnjama na društvenim mrežama, kazao je da su na području Beograda od 3. maja registrovana 43 takva događaja, a više od 90 na teritoriji cele Srbije.

“Dvadesetčetiri događaja su se dogodila putem interneta, osam maloletnih lica je dovedeno, jedno punoletno. Za šest maloletnih lica je određen pritvor, a šest krivičnih prijava je podneto u redovnom postupku”, rekao je Brkić i dodao da zatvorske kazne mogu biti i do nekoliko godina.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare