Ekološke organizacije traže zabranu uvoza postrojenja za prozvodnju litijuma u Srbiji

Izvor:
Beta

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo Srbije juče su zatražile od Vlade Srbije da se kompaniji Rio Tinto onemogući uvoz probnog postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline.

“Potpuno je jasno nakon više od godinu dana upornih pokušaja naših organizacija da saznamo stvarne karakteristike ovog proizvodnog procesa da je u pitanju nigde ispitan, eksperimentalan proces sa potpuno nepoznatim ulaznim količinama resursa, energije i potpuno nepoznatim izlaznim količinama otpada, opasnih supstanci, otpadnih voda”, navodi se u saopštenju tih ekoloških organizacija.

Istaknuto je da je posle rudarskih ispitivanja Rio Tinta u okolini Loznice “došlo do teških posledica po okruženje u Jadru a možemo tek da zamislimo do kakvih će posledica dovesti navodno eksperimentalno postrojenje nepoznate veličine, sa nepoznatim tehnologijama i supstancama upotrebljenim u nepoznatim količinama”.

Po oceni ekoloških organizacija, protivzakonito je dopremanje i instalacija postrojenja za obradu i proizvodnju litijum karbonata i borne kiseline bez studije izvodljivosti i studije o proceni uticaja, bez razmatranje prihvatljivosti za životnu sredinu čitave Zapadne Srbije.

“Bez postojanja standarda za ovakva postrojenja i posebno za otpad i otpadne vode iz njih ionako teško ugroženi sistem zaštite životne sredine bi bio doveden do potpunog kolapsa i propasti pravnog sistema Srbije. Ako se ovakvo bezakonje dozvoli Rio Tintu onda će biti svima dozvoljeno da eksperimentišu i rade sa bilo kojim tehnologijama i bilo gde”, navodi se u saopštenju Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Koalicija za održivo rudarstvo Srbije.

Dodaje se da najave uvoza postrojenja za potrebe Rio Tinta “svedoče da je Vlada Srbije očigledno u dosluhu sa stranom korporacijom obećala da će omogućiti ovakvo testiranje nad životnom sredinom Srbije protiv i uprkos domaćim i međunarodnim zakonskim obavezama”.

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar