Akcize na evrodizel u Srbiji najveće u regionu

Izvor:

Cena goriva u Srbiji je medju najvećim u regionu usled državnih nameta koji čine 52,3 odsto maloprodajne cene benzina i 51,3 odsto cene dizela, piše “Danas”.

Na svaki litar bezolovnog benzina od 95 oktana koji košta 170 dinara naftnim kompanijama ide 81,07 dinara, a državi 88,92 dinara.

Od toga akciza iznosi 57,84 dinara, PDV 28,33 dinara, naknada za obavezne rezerve 2,6 dinara i naknada za unapredjenje energetske efikasnosti 15 para.

Evrodizel je dostigao cenu od 179 dinara, a raspodela nameta je slična. Po zakonu o akcizama u Srbiji sledi uskladjivanje sa cenama na malo, koje se obično dešava u februaru, mada nema pravila. Ako bi se povećale za 7,9 odsto i kada se na to povećanje primeni i PDV, to bi značilo poskupljenje goriva od oko 5,5 dinara po litru, navodi list.

Trenutno je benzin u Srbiji medju skupljima u regionu i zaostaje samo za Hrvatskom gde je litar 1,51 evro i Grčkom gde je 1,795 evra. Sa evrodizelom je još gore jer je skuplji samo u Grčkoj, dok je litar evrodizela u Srbiji skuplji za 42 dinara nego u Severnoj Makedoniji ili 35 dinara nego u BiH.

Dažbine na gorivo vremenom su postale značajna stavka u budžetu. Naime, prošle godine samo akcize, ne računajući PDV i druge takse, donele su 182 milijarde dinara u državnu kasu, a originalnim budžetom bilo je predvidjeno 170 milijardi.

U poredjenju s aokolnim zemljama u Srbiji su ubedljivo najveće akcize na evrodizel, 0,49 evrocenti po litru, više nego čak i u Grčkoj, navodi “Danas” i dodaje da se na krajnje potrošače svako poskupljenje dizela brzo prenosi kroz rast cena transporta ili proizvodnje u poljoprivredi.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare