Blumberg: Putinova izjava o nafti zabrinula Ameriku i Japan

Izvor:

Indija, Japan i druge države, potrošači nafte, pojačali su diplomatski pritisak na članice OPEK+ kako bi se se povećala proizvodnja “crnog zlata”, javlja agencija Blumberg, dodajući da je njihova zabrinutost umnogome izazvana rečima predsednika Rusije Vladimira Putina da cena ovog energenta može dostići i 100 dolara za barel.

„Tokom prošle godine, zabrinutost država-uvoznika nafte rasla je kako su rasle i cene sirove nafte – prvobitno do 50 dolara za barel, zatim do 75 dolara, a sada više od 85 dolara. Alarm se uključio kada je Vladimir Putin, jedan od lidera kartela, upozorio na mogućnost da cena nafte dostigne 100 dolara za barel“, navodi Blumberg.

Agencija naglašava da SAD, Indija, Japan i druge države vrše „najjači za mnogo godina diplomatski pritisak na kartel“ kako u javnosti, tako i u zatvorenom formatu. Prema podacima Blumberga, pre tri nedelje su počeli kontakti predstavnika ove tri države sa drugim državama-uvoznicima nafte, kao i sa članicama OPEK+. Istovremeno, kontakti su „aktivirani poslednjih dana, nakon što su cene porasle iznad 85 dolara za barel“.

Šef ruske države, govoreći sredinom oktobra na panelu Ruske energetske nedelje, izjavio je da smatra mogućim da cena nafte dostigne 100 dolara za barel. On je dodao da Rusija radi sve da se tržište nafte stabilizuje.

Ministri država OPEK+ su na sednici 4. oktobra doneli odluku da i u novembru nastave povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare