Brnabić: Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, ukinut Prostorni plan za Jadar

Izvor:
Nova.rs, Foto: Printscreen/N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije posle sednice Vlade Srbije, čija je jedina tema bila Rio Tinto, da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar.

Premijerka je istakla da postoje zahtevi ekoloških organizacija koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine, pa izjavila:

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Dakle, ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji“, rekla je premijerka i dodala:

“Gotovo je, sve je završeno što se tiče ‘Rio Tinta'”, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Kako je rekla Brnabić, u poslednjih nekoliko meseci imali smo proteste zbog Projekta „Jadar“ i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

“Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika”, kazala je.

Brnabić je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unet projekat “Jadar”.

Ranije danas kompanija “Rio Tinto” saopštila je da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat “Jadar”.

„Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta“, naveli su iz Rio Tinta pre sednice Vlade Srbije.

Podsećamo, dozvola za istražno pravo rude litijuma na području Jadra kompaniji Rio Tinto, nakon čega bi i sam projekat trebalo da bude okončan ističe u subotu 22. januara.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare