Cene zaštitnih maski – klasičan primer profiterstva u Srbiji

Cene zaštitnih maski – klasičan primer profiterstva u Srbiji

Cene zaštitnih maski na početku epidemije je bila klasičan primer profiterstva u Srbiji i ukoliko se ta situacija ponovi, mi ćemo pozvati građane da bojkotuju one trgovce koji podignu cene maski na neprimeren nivo, kaže za Nova.rs Goran Papović iz Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije. On ističe da je sigurno da je i država tokom vanrednog stanja mogla da propiše da cena maski bude niža nego što je propisala.

Na početku vanrednog stanja, sredinom marta u Srbiji je, zbog velike potražnje, došlo do naglog skoka cena zaštitnih jednokratnih maski. U jednom trenutku maske su se prodavale i za dvesto dinara po komadu, mada je njihova redovna cena, pre pojave koronavirusa bila, skoro deset puta niža, oko 30 dinara.

Sem maski, u tom periodu su drastično poskupele i jednokratne zaštitne rukavice, pa je par rukavica bio i po 50 dinara, iako je pre korone koštao 15. Država je uredbom propisala da maske ne smeju da koštaju više od 120 dinara po komadu, a rukavice više od 40 po jednom paru.

S vremenom, kako su stizale maske iz humanitarne pomoći, a kako su se i pojedini proizvođači preorijentisali na proizvodnju maski, njihova cena je pala. Sada se, zavisno od potrošača i materijala, zaštitne maske mogu naći za 40 do 50 dinara po komadu.

Cene zaštitnih maski - klasičan primer profiterstva u Srbiji
Image by Juraj Varga from Pixabay

“Na početku epidemije, to je bilo klasično profiterstvo i žalosno je što imamo tako nesavesne trgovce. Cena je u jednom trenutku išla u nebesa, a koliko je bilo pametno da se ograniči cena na 120 dinara, može se o tome razgovarati. Verujem da je ta cena mogla da se limitira i na manji iznos. Sada je bilo kakvo novo povećanje cena jednokratnih maski neprihvatljivo” objašnjava Papović.

Prema njegovim informacijama, za sada nije došlo do povećanja cena, bez obzira na uvedenu obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru.

“Nadam se da do povećanja cene neće doći jer je sada i veća ponuda te robe na tržištu. Imate i dosta domaćih proizvođače koji su se preorijentisali na ovu proizvodnju. Ukoliko se desi da dođe do povećanja cena, mi ćemo pozvati na bojkot onih koji budu u tome učestvovali. To je klasično profiterstvo i tome odmah mora da se stane na kraj” zaključio je Papović.

Nova.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare