EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan

Evropska komisija najavila je danas paket finansijske podrške vredan 3,3 milijarde evra da bi pomogla ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana.

U saopštenju koje prenosi N1 se kaže da je paket pomoći “mobilisan zajedno sa Evropskom investicionom bankom”.

“Ovaj paket je namenjen za sadašnje zdravstvene i humanitarne potrebe zbog pandemije koronavirusa kao i za pomoć u oporavku društava i privrede”, dodaje se u saopštenju.

Komisija navodi da pred samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu sprema parametre za dugoročnu pomoć, dodajući da će ih predstaviti kasnije ove godine u obliku Ekonomskog i investicionog plana za region.

EU najavila paket podrške od 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan
Pixabay

Predsednica Evropske komisije Ursula van der Lajen je izjavila da Evropska unija ima posebnu odgovornost da pomogne zemljama Zapadnog Balkana, čija budućnost je u EU, da se izbore sa pandemijom. “EU mobiliše veliki finansijski paket kao potvrdu solidarnost. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se i nastavićemo sa podrškom regionu, uključujući neophodne reforme jer će oporavak biti efikasan samo ako te zemlje nastave da ispunjavaju preuzete obaveze”, rekla je ona.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji je podsetio da je EU brzo i sveobuhvatno reagovala da pomogne regionu tokom pandemije pružajući do tada neviđenu finansijsku pomoć i omogućivši pristup inicijativama Unije.

On je dodao da će se nastaviti sa pripremama Ekonomskog i investicionog plana da se regionu pomoglo u oporavku od krize, modernizaciji privreda i reformama kako bi se smanjile razvojne razlike.

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare