EU pod pritiskom Vašingtona suspendovala plan o digitalnom porezu

Izvor:
Beta-AFP

Brisel je objavio danas pod pritiskom Vašingtona da zamrzava plan za uvođenje digitalnog poreza dok traju pregovori u OECD-u o reformi oporezivanja multinacionalnih kompanija, koji treba da se završe u oktobru.

Portparol Evropske komisije rekao je da uspeh tog procesa zahteva poslednji podsticaj od svih strana i da se Komisija usredsredila na taj cilj.

Plan za uvođenje digitalnog poreza u EU bio je među novim resursima koje je Unija želela da iskoristi da finansira svoj plan obnove od 750 milijardi evra.

Međutim taj plan je izazvao američke kritike. Vašington je smatrao da je plan diskriminatorski prema američkim tehnološkim gigantima kao što su Amazon, Gugl ili Fejsbuk.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja se danas nalazi u Briselu na sastanku sa evropskim ministrima finansija pozvala je u nedelju EU da preispita tu odluku o porezu.

Ministri ekonomije i finansija Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, dali su u subotu zeleno svetlo za sporazum o oporezivanju multinacionalnih kompanija prema kojem će globalni porez biti najmanje 15 odsto.

Ministri su na kraju dvodnevnog sastanka u Veneciji odobrili sporazum koji su nedavno postigle zemlje članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Reforma koju su ministri finansija G20 odobrili u subotu ocenjena je kao “revolucionarna” i cilj je da se okončaju poreski rajevi.

Detalji te reforme treba da se razmotre i usaglase do oktobra u okviru OECD-a da bi mogli da budu primenjeni od 2023.

Prema sporazumu postignutom u okviru G20 zemlje se pozivaju da ukinu postojeće digitalne poreze koje SAD smatraju diskriminatorskim i da se uzdrže od uvodjenja sličnih mera u budućnosti, rekla je Jelen juče novinarima na margini sastanka u Veneciji.

“Prema tome na Evropskoj komisiji i članicama Evropske unije je da odluče šta će raditi”, rekla je ona.

Brisel je takodje pozdravio dogovor postignut u okviru G20.

“Smela faza je predjena, za koju je malo ljudi verovalo da je moguća pre samo nekoliko meseci. To je pobeda za fiskalnu ravnopravnosti, za socijalnu pravdu za multilateralni sistem”, rekao je u subotu evropski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni. On je takodje rekao da posao nije završen i da taj sporazum treba da se finalizuje do oktobra.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare