19/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

“Građani će skupljom strujom platiti navodni poklon države od 60 evra”

Printscreen Instagram/ mali_sinisa, Logo

“Građani će skupljom strujom platiti navodni poklon države od 60 evra”

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević izjavio je danas da je struja od 1. februara poskupela za 3,4 odsto usred epidemije korona virusa i grejne sezone, odnosno izmedju 150 dinara i 200 dinara po domaćinstvu, što je dovoljno da građani plate “poklon” države od 60 evra, ne računajući kamatu koju će narod platiti na pozajmljena sredstva države.

“Narodna stranka upozorava da ne postoji nijedan opravdan razlog za povećanje cene struje u ovom trenutku, jer se cena uglja, koji je glavni energent u Srbiji, nije povećavala, a ni potrebne reforme energetskog sistema nisu planirane”, rekao je Kovačević, a saopštila je Narodna stranka.

Kovačević je dodao da je struja poskupela i zbog “krpljenja neefikasnog, korumpiranog i loše vođenog sistema kakav je Elektroprivreda Srbije (EPS)”.

“Tu ni dvocifreno procentualno povećanje cene struje ne bi pomoglo i samo strah od reakcije građana sprečava vlast da od njih zahvati više”, rekao je Kovačević.

Logo

Kovačević je naveo da Vlada Srbije kao glavni razlog poskupljenja navodi rast nameta za struju takozvanim povlašćenim proizvođačima električne energije, koji proizvode struju iz obnovljivih izvora, kao i to što je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi.

“Niti je struja u Srbiji najjeftinija niti nameti povlašćenim proizvođačima mogu biti toliki da opravdaju povećanja. Glavni razlog je loše poslovanje EPS-a i minimalni profiti koji nisu dovoljni za neophodne investicije”, istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da će, kao i mnogo puta ranije, novac prikupljen povećanjem cene struje otići “u bunar”.

“Poslednje poskupljenje cene struje iz 2019. godine je otišlo na povećanje plata zaposlenih ili na sumnjive tendere. Samo su tokom 2018. godine i 2019. godine mimo Zakona o javnim nabavkama nenamenski potrošili neverovatnih 255 miliona evra”, zaključio je Kovačević.

Beta

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: