Inflacija u Srbiji ne pada, duplo veća nego u evro zoni i tri puta nego u SAD

Izvor:
Beta, FOTO: Printscreen/YouTube

Nije tačno da su cene u Srbiji počele da padaju, već su u poslednjem mesecu porasle za dodatnih 0,7 odsto, a inflacija je 15,1 odsto, duplo viša nego u evro zoni i tri puta viša nego u SAD, izjavio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

“Na žalost građana Srbije, nije tačno ni da nam je ekonomija u dobrom stanju, pošto je u aprilu ostvaren pad prerađivačke industrije od 2,6 odsto i pad prometa u trgovini na malo od 6,1 odsto”, naveo je Nikezić u saopštenju povodom objave ministra trgovine Tomislava Momirovića da je ekonomija u dobrom stanju i da padaju cene.

Dodao je da nema razloga da se Momirović hvali impresivnim rastom plata i penzija, jer su po poslednjim podacima plate realno 1,5 odsto niže nego prošle godine, dok su prosečne penzije realno niže nego 2012.

“Vaša izjava možda najbolje pokazuje paralelnu realnost u kojoj živite i mislite da saopštenjima možete smanjiti cene koje i dalje divljaju u prodavnicama”, naveo je Momirović.

Ocenio je da su za smanjenje cena, umesto praznih saopštenja, potrebni sposobni kadrovi i konkretne mere, koje Stranka slobode i pravde već više od godinu dana zagovara, a koje uključuju prestanak štampanja novca, utvrđivanje strukture cena 100 osnovnih proizvoda, ograničenje trgovačkih marži, oporezivanja ekstraprofita u energetici, rudarstvu i trgovini, kao i značajno povećanje ulaganja u poljoprivredu i energetiku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare