Kako je pukla bajka o Srbiji kao ekonomskom tigru

Izvor:

Srbija, ekonomski tigar Balkana, bila je tek četvrta po ukupnom privrednom rastu od 2012. do 2020: komšije Rumuni, Albanci i Bugari bili su bolji od nas u ovom parametru. Hoće li ovo istraživanje – bazirano na podacima Svetske banke – uzdrmati narativ o uspešnoj ekonomskoj reformi naprednjaka? Naravno da neće: na delu je šminkanje stvarnosti pred izbornu 2022.

A šta kažu podaci?

Od 2012. do 2020, kada se uzme u obzir kumulativni (ukupno, narodski rečeno) rast BDP, bili smo 4, a rast je iznosio 16,5 odsto – ili 1,84 odsto godišnje. Rumunija je u istom periodu porasla za 32,7 odsto, Albanija i Bugarska – 17,5 odsto. Da ima i gorih od nas pokazuje primer Hrvatske, koja je porasla “samo“ 2,9 odsto.

Kad je rast „nula“

Ekonomista Ljubodrag Savić o podacima veruje i Statističkom zavodu Srbije (koji redovno izlazi za fantastičnim ekonomskim uspesima Srbije), ali ipak malo više Svetskoj banci (čije smo podaqtke citirali):

„Ta analiza za mene je pouzdanija, odnosno objektivnija. Neću da kažem da neko iz statističkog zavoda ne saopštava podatke dobro, ali ovde imamo na jednom mestu istu metodologiju, isti način prikupljanja podataka i jednu objektivno sagledavanje stvari. Mislim da mi kao zemlja ne treba da budemo nezadovoljni: biti na 4. mestu u okviru zemalja u okruženju nije loš rezultat, pogotovo kada se zna podatak koji je zvanični podatak države Srbije, da je država Srbija tek 2016. prešla apsolutni nivo BDP iz 2008. To znači da je u tih osam godina, ako prosečno posmatramo, rast bio nula. On je neke godine bio 2, pa minus 1, pa je sve išlo gore-dole“, kaže Savić.

Kao Slobin „švedski standard“

Zašto onda stalno predsednik i premijerka ističu da smo prvi po rastu – čak je govorio da su neke zemlje falsifikovale podatke da Srbija ne bi bila prva?

Iznos srpskog BDP iz 2008. oko 34,5 milijarde je dostignut tek 2016.

„Prvo, zato što su izbori sledeće godine. Drugo, ne radi to samo Vučić i ne radi to samo ova vlast. U Srbiji, ja to pamtim još od Josipa Broza Tita, statistika se šminka. Da ne bude samo da govorim za Vučića i za demokrate pre njega. Od Slobodana Miloševića koji je govorio o švedskom standardu… Ministar Parivodić je tada bio zadužen za ekonomske odnose – Srbija će imati švedski standard. Ostalo je samo “š” od švedskog standarda. To je jednostvano šminkanje stvarnosti. Svi političari imaju strahovitu potrebu da kažu da živimo bolje nego što zapravo živimo“, kaže Savić.

Izjave Vučića o ekonomskom tigru zato su samo politički marketing, smatra ekonomista Goran Radosavljević.

Nismo lideri

„Srbija nije lider u regionu, već je u poslednjih 20 godina na liniji proseka ili ispod njega. U suštini, ako poredimo zemlje sličnog razvoja, samo je Albanija u regionu bila lošija od nas u periodu od 10 godina“, kaže Radosavljević.

I sam je, kaže, radio slične analize, i došao do sličnog zaključka.

„Ja sam radio sličnu analizu, konkretno BDP po glavi stanovnika u paritetu kupovne moći, koristeći podatke Svetske banke. To je, u suštini, trebalo da odslikava standard stanovništva i kupovnu moć, jer paritet kupovne moći pokazuje koliko vi za te vaše pare možete da kupite u određenoj zemlji: nije isto imate li 1.000 evra u Parizu i 1.000 evra u Bujanovcu. Podaci su pokazali da su ispod nas samo Albanija i Hrvatska, iako Hrvatska ima duplo veći BDP po glavi stanovnika“, zaključuje ekonomista.

Marija Alimpić

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare