Kina prestigla Ameriku po ukupnom bogatstvu

Izvor:

Kina je prestigla Sjedinjene Američke Države po nacionalnom bogatstvu, dok ukupno svetsko bogatstvo raste, bojavila je međunarodna konsultantska kuća “Mekinzi end ko”.

Kinesko bogatstvo dramatično je poraslo u poslednje dve decenije i povećano je čak 17 puta, sa sedam biliona (hiljada milijardi) u 2000. godina, na 120 biliona dolara u 2020. godini, navodi se u analizi poznate konsultantske kuće, prenosi “Blumberg”. Poraslo je i ukupno svetsko bogatstvo, sa 160 biliona u 2000, na 514 biliona dolara u 2020. godini.

Izveštaj analizira 10 država na svetu koje drže ukupno 60 odsto svetskog bruto društvenog proizvoda, a to su Australija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Japan, Meksiko, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Kada je u pitanju uzlet Kine, on je ubrzan ulaskom te zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju 2000. godine, navode analitičari “Mekinzija”.

SAD, koje su Kini ustupile prvo mesto, u poslednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, pa ono sada iznosi 90 biliona. I u Kini i u SAD više od dve trećine bogatstva nalazi se u rukama 10 odsto najbogatijih porodica, navodi izveštaj.

Oko 68 odsto svetskog bogatstva nalazi se u nekretninama, navodi “Mekinzi” i dodaje da istorijska veza rasta bruto društvenog proizvoda sa rastom bogatstva više ne važi, jer je rast bogatstva nadmašio rast BDP. Razlog tome vide u “naduvanom balonu cena nekretnina” i upozoravaju da bi rast vrednosti nekretnina mogao da bude nestabilan i mogao da dovede do nove svetske ekonomske krize, slične onoj iz 2008. godine.

U slučaju da se takva kriza dogodi, ona bi ovaj put mogla da teško pogodi Kinu, dok je prethodni put uzdrmala SAD, i da dovede do nestanka trećine svetskog bogatstva, prenosi “Blumberg”.

U svetsko bogatstvo nisu uračunate finansijske aktive, zbog toga što su kompenzovane obavezama, navode iz “Mekinzija”.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare