KOSTT: Gubici od neplaćanja struje na Severu su trenutno 11 miliona evra

Izvor:
KoSSev, Foto: Pixabay

Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije na Kosovu (KOSTT) saopštio je da su gubici od neplaćanja električne energije na Severu trenutno oko 11 miliona evra.

“Trenutno su finansijske obaveze KOSTT-a za gubitke prouzrokovane utrošenom energijom i neplaćanjem u severnom delu Kosova blizu 11 miliona evra“, rekla je Elvane Deveki-Osmani, službenica za odnose s javnošću u KOSTT-u za Kallxo, prenosi portal KoSSev.

Prema njenim rečima, u nedostatku budžeta, za pokrivanje gubitaka od potrošene energije u severnom delu Kosova, električna energija se povlači u obliku devijacija iz elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope.

Kallxo je kontaktirao i kabinet kosovskog premijera i Ministarstvo privrede, sa upitom da li je planirano izdvajanje iz budžeta za pokrivanje troškova električne energije na severu, ali do objavljivanja vesti nisu dobili odgovor.

Do 2021. godine gubici izazvani utrošenom, a neplaćenom električnom energijom u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na Severu su samo te godine dostigle iznos od preko 40 miliona evra.

Dalje su pokazali da je oko 7.673.462 miliona evra pokrila kosovska vlada, a ostatak od 33.176.197 evra je pokriveno iz budžeta KOSTT-a prema instrukcijama Skupštine Kosova.

Ovo je dovelo do toga da bilans uspeha KOSTT-a bude negativan, sa gubitkom od oko 25 miliona evra.

KOSTT se početkom 2021. godine žalio Regulatornoj kancelariji za energetiku da uplate koje vrši za struju potrošenu na severu Kosova dovode do bankrota.

Vlada Kosova je u avgustu ove godine izdvojila 41 milion evra kao prvi deo subvencije od 90 miliona evra za energiju, obećanih u februaru.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli rekla je da će iznos od 40 miliona evra ispuniti obaveze KOSTT-a do novembra 2022. godine, a zatim i plaćanje struje treba da izvrše sami građani, kako je predviđeno energetskiom mapom puta.

Međutim, energetska mapa puta još uvek nije primenjena, a teret plaćanja nastavlja da stoji na KOSTT-u.

Planirano je da u roku od 100 dana od potpisivanja mape puta počne plaćanje računa za struju od strane građana četiri opštine na Severu, ali je od potpisivanja prošlo 175 dana, a još uvek nije sprovedena ni polovina tačaka.

Pet od 9 predviđenih tačaka još uvek nije sprovedeno. Dok su tačka jedan i tačka četiri u potpunosti realizovane, tačka dva i tačka tri su delimično realizovane.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 8. avgusta 2022. godine, Kurti je upitan da li je Kosovo ponovo u obavezi da plati potrošenu, a neplaćenu struju na Severu, ako ne uspe implementacija postignutog sporazuma o energetici.

„Nemamo mogućnost da u kasnu jesen i narednu zimu plaćamo struju potrošenu na severu, tako da moramo, bez ikakvog oklevanja, što pre, već juče, sprovesti dogovor koji smo postigli“, naveo je.

Beograd i Priština su 21. juna postigli dogovor o primeni energetskog sporazuma iz 2013.

Ovim sporazumom je predviđen kalendar od 100 dana do obračuna potrošača na Severu.

Ali ni nakon 175 dana fakturisanje nije počelo, jer mnoge tačke energetske mape puta nisu primenjene.

Iako sporazum postoji od 2013. godine, građani opština: Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, ne plaćaju utrošenu struju više od dve decenije.

Od 2017. godine do danas potrošnju električne energije u opštinama na severu Kosova plaćaju Vlada Kosova i KOSTT. Od 1999. do 2017. godine dug za sever Kosova plaćali su građani drugih opština Kosova. Računi su im bili veći za 3,5 odsto.

Međutim, nakon brojnih pritužbi, Apelacioni sud je krajem 2017. odlučio da obustavi ovu praksu, ocenivši da je nezakonita.

Ovu odluku je kasnije potvrdio Ustavni sud Kosova, a isplatu su potom izvršili Vlada Kosova i KOSTT.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare