Nakon propalog sporazuma s Tenisom, država njive daje lokalnim moćnicima

Nakon propalog sporazuma s Tenisom, država njive daje lokalnim moćnicima

Hiljade hektara državnog poljoprivrednog zemljišta koje je Srbija, prema dogovoru tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i vlasnika nemačke kompanije “Tenis” Klemensa Tenisa, trebalo da dodeli u dugoročni zakup tom investitoru, sada obrađuju “propale domaće firme i lokalni moćnici,” piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Umesto “Tenisa” koji je, kako je 2016. godine najavio Vučić, planirao da u stočarsku proizvodnju u Srbiji investira 300 miliona evra, a da od naše države zakupi njive na 30 godina, danas nemamo nijedan uložen evro, dodaje VOICE.

Tako su na području Zrenjanina, gde je u nekoliko katastarskih opština za Tenis bilo predviđeno 2.420 hektara državnih njiva, neke od tih parcela izdate firmi u stečaju – Industriji mesa “PKB Imes”, na čijoj je farmi u Farkaždinu prošle godine došlo do pomora svinja zbog gladi.

Prema istraživanju VOICE-a, “PKB Imes” je u zrenjaninskim atarima, na osnovu prava prečeg zakupa koje imaju stočari, ukupno dobio na raspolaganje 2.256 hektara.

VOICE je uvidom u ugovore ustanovio da je, u okviru programa za izdavanje državnog zemljišta u zakup za 2019. godinu, ova firma, koju zastupa stečajni upravnik, u februaru 2020. godine potpisala 31 ugovor o zakupu na godinu dana.

Ugovori su potpisani za 1.802 hektara i za jednogodišnju arendu “PKB Imes” je platio 283.591 evro, odnosno u proseku oko 150 evra po hektaru.

Za ostale površine, odnosno 600 hektara oranica, data je saglasnost u novembru prošle godine i očekuje se potpisivanje ugovora.

“PKB Imes” uzeo je njive i u Banatskom Despotovcu, gde je prema planu koji je 2017. objavio grad Zrenjanin, predviđena izgradnja “Tenisovog” radnog kompleksa i farme svinja kapaciteta 70.000 tovljenika godišnje.

U ovom mestu, nesuđenoj “Tenisovoj” polaznoj tački u srpskom agrobiznisu, za izdavanje lokalnim ratarima ostalo je 40 hektara, od toga obradivih tek osam, i to na 12 lokacija, otkriva VOICE.

Među stočarima, najveći zakupac na teritoriji Zrenjanina je firma “Ćorić agrar” iz Bašaida. I ona je u arendu uzela parcele u Banatskom Despotovcu, ali i drugim katastarskim opštinama.

Kako se može videti u godišnjem programu izdavanja zemljišta, najveći je zakupac u zrenjaninskim atarima koji je njive dobio po pravu prečeg za stočare, 498 hektara. Reč je o firmi čiji je gazda Krsta Ćorić, zemljoposednik u Srbiji koji ide uz rame Petru MatijevićuMiodragu Kostiću, Miroslavu Aleksi i koji, prema informacijama VOICE-a, obrađuje oko 20.000 hektara oranica, a oko 15.000 ima u vlasništvu.

U dugogodišnji zakup od 2018. do 2028. njive u Tomaševcu dobila je firma “MIO MAR agrar” doo čiji je vlasnik Marko Kešelj. Ova firma dobila je 1.428 hektara, a godišnje plaća oko 160 evra po hektaru.

Kešelj je zajedno sa Mledenom Pešutom zakonski zastupnik i vlasnik u preduzeću “Fud planet”. Pored tužbe zbog Tenisa, Savez udruženja poljoprivrednika Banata, vodi sudski spor protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i zbog “Fud planeta”, jer je dao saglasnost na dugogodišnji zakup zemljišta firmi koja, kako paori tvrde, nema investicije iza sebe i nema reference.

Za “Fud planet” je, kao investitoru na zakup od 30 godina, bilo odvojeno 900 hektara ali taj ugovor nije potpisan, piše VOICE.

Na pitanja novinara ovog istraživačko-analitičkog portala nisu odgovorili ni iz Tenisa ni iz Grada Zrenjanina.

Na pitanje zbog čega je kompanija “Tenis” odustala od ulaganja u Srbiji u Ministarstvu poljoprivrede je VOICE-u rečeno da, do ovog momenta, Komisija za ostvarivanje prava prvenstva nije dobila zvanično obaveštenje o odustajanju od realizacije projekta u Srbiji.

Zbog pojave afričke kuge svinja u regionu, kompanija “Tenis” invest je tražila prolongiranje ulaska u posed i započinjanje planirane investicije, rečeno je novinarima ovog portala u Ministarstvu.

Savez udruženja poljoprivrednika Banata očekuje ovih dana presudu Upravnog suda u Novom Sadu, gde je krajem novembra održano drugo ročište u postupku koji paori vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Kako se navodi u tužbi u koju je VOICE imao uvid, ovaj sekretarijat je omogućio da “Tenis” na 30 godina u zakup dobije 75.000 hektara.

Izvor: NOVA EKONOMIJA, VOICE, Foto: politicki.rs, agencije

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Данко Б. Марин
Данко Б. Марин
3 godine pre

Осим гажења Устава Р. Србије и успоставе кримократије: шта је друго успело СНСмраду?