NSZ se javila 892 čoveka da je ostalo bez posla

NSZ se javila 892 čoveka da je ostalo bez posla
Image by Gerd Altmann from Pixabay

NSZ se javila 892 čoveka da je ostalo bez posla

Beograd — Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević govorio je o pravima radnika u vreme vanrednog stanja,

On kaže da, ukoliko u vreme vanrednog stanja zaposleni u privatnom i državnom sektoru dobiju otkaz na zakonit ili nezakonit način, mogu o tome da obaveste Nacionalnu službu za zapošljavnje (NSZ), ostvare svoja prava i naknadu.

Đorđević je kazao da se ti građani mogu obratiti elektronskim putem na sajtu Ministarstva za rad i NSZ, dodajući da se od ponedeljka na taj način obratilo 892 čoveka koji su ostali bez posla.

“Poruka svim zaposlenima u privatnom i državnom sektoru je da mogu na sajtu Ministarstva ili na novootvorenoj Vajber zajednici da nađu sve informacije kada je u pitanju radno pravo i svi oni koji dobiju otkaz, na zakonit ili nezakonit način, mogu da se obrate NSZ, ostvare svoja prava i primaće naknadu u slučaju nezaposlenosti”, rekao je Đorđević za RTS.

Ističe da to nije novi mehanizam, već da je to pravo radnika i vrsta pomoći koja je postojala i ranije, kako bi prebrodili period dok ne pronađu novi posao.

Podsetio je da je jedna od mera Vlade Srbije bila da se radnici ne otpuštaju i da im se ne smanjuju plate, dodajući da državna uprava nikoga neće otpustiti i neće korigovati plate.

“Mi se toga držimo i to je primer koji mi na neki način dajemo privatnom sektoru, da posao može da se organizuje i od kuće, a da se drži na nivou”, rekao je Đorđević.

NSZ se javila 892 čoveka da je ostalo bez posla
Printscreen

Govoreći o penzijama, Dorđević je podsetio da će martovsku penziju najstariji sugrađani dobiti odjednom, a ne iz dva dela kao do sada, dodajući da će uz tu penziju do 10. aprila dobiti i jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara.

Kaže da su osmišljeni i načini kako da penzija stigne do građana, a da oni ne napuštaju svoj dom, jer spadaju u najrizičniju grupu, a jedan od načina je da penzioner ovlasti nekog za podizanje penzije, a drugi da penzioner lično pozove banku i zatraži da pošalje vrednosnu pošiljku preko pošte.

Đorđević je govorio i o situaciji u staračkim domovima i hraniteljskim porodicama, te istakao da je je država izdvojila određena novčana sredstva koja je poslala lokalnim samoupravama za centre za socijalni rad kako bi nastavili sa pružanjem usluge nege i pomoći.

Ističe da u staračkim domovima nema naznaka zaraze novim koronavirusom, dodajući da je država dobro reagovala i ranije zabranila posete tim domovima.

Tanjug

Foto: Pixabay/ geralt

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar