Poreska uprava izmešala informacije o 40.000 frilensera

Poreska uprava izmešala informacije o 40.000 frilensera

Poreska uprava je identifikovala 41.138 osoba koje su ostvarivale prihod iz inostranstva preko platformi Airbnb, Bibo, Booking, Google, Payoneer, Skrill, Upwork i World pay, odgovorili su iz te institucije Centru za istraživanje javnih politika. Međutim, takav odgovor, dobijen nakon urgiranja Poverenika za informacije od javnog značaja, ne govori o čemu se tu radi, jer je podatak zbiran, poručuju u Startitu i naglašavaju da je Poreska uprava izmešala sve servise.

Upwork je, navode, platforma na kojoj frilenseri rade, a Payonner je servis preko koga s te platforme mogu da povlače zarađeni novac. Takođe, na spisku se ne nalazi PayPal, iako su brojni frilenseri upravo putem ove platforme primali novac.

Osim toga što su izmešane platforme, pomešana su i sama zanimanja jer u ovom zbirnom podatku ne postoji odgovor na pitanje o koliko je radnika na internetu reč.

Airbnb i Booking služe za izdavanje prostora, a kako su nadležni napomenuli, oni koji tako zarađuju izuzeti su iz rasprave o tome kako rešiti poreze i doprinose za pet godina unazad.

“Da ne bude zabune, sudeći po rešenjima o naplati zaostalog poreza koje su pokazali Udruženje radnika na internetu, Startit i Netokracija Srbija, PU sasvim dobro razlikuju ove vrste platformi, ali možda nema kada da ih prebrojava, jer se bavi slanjem novih rešenja”, navode u Centru za istraživanje javnih politika, prenosi Startit.

Brojkom od 40.000 novih rešenja za frilensere, koje će Poreska uprava navodno početi da šalje od aprila, raspolaže i samo Udruženje radnika na internetu te je ovo, iako nejasna, svojevrsna potvrda te informacije.

Rok za rešenje situacije uskoro ističe jer predlog Vlade, na koji Udruženje nije pristalo, počinje da se primenjuje početkom narednog meseca. U međuvremenu je predsednik Srbije rekao da je predložio ministru finansija i premijerki da se frilenserima ne naplati ništa pre nego što su znali da treba da plate porez, odnosno pre oktobra prošle godine.

Čeka se i mišljenje Zaštitnika građana, kojem nedavno stigao odgovor iz Poreske uprave, od koje je želeo da sazna da li su i ranije sprovodili ovakve kontrole.

Nova.rs, 021.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare