Radna nedelja od 4 dana: Uspešan eksperiment na Islandu

Izvor:

Na Islandu su od 2015. do 2019. godine testirali četverodnevnu radnu nedelju odnosno radnici su istu platu primali za manji broj radnih sati. Sada su objavljeni rezultati koji pokazuju da je eksperiment bio “izuzetno uspešan” te su mnogi radnici prešli na kraće radno vreme, piše BBC.

Produktivnost je tokom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mesta, objavili su istraživači.

Slični testovi se sada sprovode širom sveta, uključujući Španiju i Novi Zeland.

Na Islandu je u eksperimentalnom četverodnevnoj radnoj nedelji učestvovalo više od 2500 radnika, što iznosi oko 1 odsto radno sposobnog stanovništva Islanda. Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog veća Rejkjavika i nacionalne vlade.

Mnogi radnici su prešli sa 40-satne radne nedelje na 35- ili 36-satnu radnu nedelju, rekli su istraživači iz britanskog trusta mozgova Autonomi i Udruženja za održivu demokratiju (Alda) na Islandu.

Za sada je 86 odsto islandske radne snage ili prešlo na kraće radno vreme za istu platu ili će tek steći pravo na to, rekli su istraživači.

Radnici pod manjim stresom, osećaju se bolje

Radnici su izvestili da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

„Ova studija pokazuje da je najveći svetski eksperiment sa skraćeniom radnom nedeljom u javnom sektoru po svim merama postigao izuzetan uspeh“, rekao je Vil Strondž, direktor istraživanja u Autonomiju.

„To pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćene radne nedelje, a ovo može biti lekcija iz koje nešto mogu naučiti i druge vlade“, rekao je Strondž.

„U modernom dobu je moguće raditi manje“

„Ovo nam pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promene“, rekao je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač u Aldi.

U Španiji se takođe eksperimentiše sa četverodnevnom radnom nedeljom za pojedine firme, delom i zbog pandemije koronavirusa.

Unilever, britansko-holandska firma koja proizvodi robu široke potrošnje, na Novom Zelandu je omogućila radnicima da skrate radno vreme za 20 odsto, a da im u isto vreme plata i dalje ostane ista.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare