Radnici blokiraju ulaz Fijatove fabrike u Kragujevcu sutra u 7 sati

Izvor:
Beta, Foto: Printscreen

Radnici Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu blokiraće sutra od 7 časova fabrički ulaz kod “Šest topola” jer se pregovori predstavnika Vlade sa rukovodstvom kompanije ne pomeraju sa “mrtve tačke”, rekao je Beti Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata fabrike Fijat plastik.

Svi sindikati i predstavnici radnika danas su Vladi prosledili zajedničke zahteve o rešavanju statusa fabrike Fijat krajsler automobili (FCA) pošto je Fijat iskazao tehnološki višak zaposlenih.

Prema rečima Miljkovića, premijerka Ana Brnabić i ministarka rada Darja Kisić danas su održale tim povodom sastanak sa predstavnicima Stelantisa, u čijem sastavu posluje italijanski Fijat, ali, kako je informisan, nema pomaka u pregovorima o radničkim zahtevima.

Miljković je rekao da se posle tog sastanka čuo sa ministarkom rada koja mu je to potvrdila.

On je rekao da mu je ministarka rekla da će se lično založiti da 1.000 radnika ode u inostranstvo da radi, ali da im niko ne garantuje da će posle dve godine i dalje biti radnici fabrike u Kragujevcu.

“Taj sastanak je pokazao da Stelantis sa predstavnicima naše države briše patos”, rekao je Miljković.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević je rekao da i on iz Vlade ima, na žalost, iste informacije da nema pomaka u pregovorima, ali da će razgovori sutra biti nastavljeni.

On kaže da kompanija posle razgovora sindikalaca i radnika sa premijerkom nije pokazala ni jedan znak dobre volje, te je , suprotno dogovoru u Vladi, nastavila da poziva radnika na izjašnjavanje o socijalnom programu.

Prema rečima Đorđevića, radnici su danas samo obavešteni da je rok za izjašnjavanje pomeren sa 10. juna na 20. jun.

„ Situacija je naelektrisana, ljudi su očajni, u jednoj beznadežnoj situaciji. Agonija traje već nedelju dana i čini mi se da ovo nije kulminacija nezadovoljstva već početak „ rekao je Đorđević i potvrdio da će sutra radnici dablokiraju glavni ulaz u Fijatovu fabriku.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare