18/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

Rio Tinto opredelio 2,4 milijarde dolara za projekat Jadar

Foto: zelena patrola

Izvor:
Beta

Kompanija Rio Tinto je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici.

„Projekat Jadar je u obavezi da ishoduje sva relevantna odobrenja, dozvole i licence i nastaviće da se realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom, Vladom Srbije i nevladinim sektorom. Ovo je važna prekretnica za projekat i snažna potvrda opredeljenju Rio Tinta da podrži Srbiju kao vodećeg dobavljača litijuma, imajući u vidu obim i visoki kvalitet sastava ležišta Jadar“, navodi se u saopštenju.

Planirano je da Jadar proizvodi litijum karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija, tražen mineral koji se koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive energije, dodaju iz kompanije.

Procena kompanije Rio Tinto je da će je realizacija projekta Jadar pozicionirati kao najvećeg proizvodjača litijuma u Evropi za najmanje 15 narednih godina. Osim toga, planirano je da Jadar proizvodi borate koji se koriste u razvoju opreme za obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i vetroturbine.

Projekat Jadar obuhvata podzemni rudnik sa pripadajućom infrastrukturom i opremom, uključujući električna vozila za vuču, kao i postrojenje za hemijsku preradu litijum karbonata kvaliteta pogodnog za proizvodnju baterija.

Kako bi se uticaj na lokalnu zajednicu smanjio na najmanju moguću meru, rudnik će, kako je najavljeno, biti izgrađen u skladu sa najvišim ekološkim standardima, uključujući korišćenje suvog slaganja industrijskog otpada, navode iz Rio Tinta.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm naveo je da je Rio Tinto posvećen održavanju najviših ekoloških standarda, minimizaciji uticaja i izgradnji održive budućnosti u zajednicama u kojima posluje.

„Svesni smo da ovaj projekat možemo da realizujemo samo ukoliko slušamo i razmatramo stavove svih zainteresovanih strana“, potvrdio je Stausholm.

Projektu Jadar suprotstravlja se veliki broj meštana, aktivista i stručnjaka, koji su zabrinuti zbog izmeštanja stanovništva i mogućeg negativnog uticaja na životnu sredinu.

Kako kažu u kompaniji, sledeći koraci za projekat su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, kao i svih dozvola i odobrenja medju kojima je i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kao deo procene uticaja na životnu sredinu, a u skladu sa regulativom Srbije, Rio Tinto je pozvao sve zainteresovane strane da učestvuju u javnoj raspravi u vezi sa studijama. Uz to, Rio Tinto nastavlja da organizuje i niz okruglih stolova sa organizacijama nevladinog sektora i širom javnošću kako bi podstakao otvoren dijalog.

Odobrenje studije procena uticaja na životnu sredinu neophodno je za početak radova, a planirano je da izgradnja rudnika počne tokom 2022. godine.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: