Sezonski poslovi stvaraju lažnu sliku o rastu zaposlenosti u Srbiji

Sezonski poslovi stvaraju lažnu sliku o rastu zaposlenosti u Srbiji

Broj zaposlenih u Srbiji povećan je za 44.422 osobe u odnosu na isti period prošle godine, ali rast zaposlenosti za 2,3 odsto pre svega se može pripisati pojačanom angažovanju sezonskih radnika.

Rast zaposlenosti beleže prerađivačka industrija, građevinarstvo, trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, piše Politika.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, smatra da problemi u vezi sa održanjem stope zaposlenosti tek predstoje, posebno sa istekom državne popmoći u formalnom sektoru, koji će usloviti pad zapošljavanja u proizvodnji.

“Čim izostane pomoć, pred nama će se prikazati realnost. Veći pad realne zaposlenosti dogodiće se već u prvim mesecima 2021. koji su tradicionalno loši za plasman proizvoda i usluga”, navodi Rajić za Politiku.

Povećanju zaposlenosti u trećem kvartalu doprineli su letnji sezonski poslovi u ugostiteljstvu i turizmu zbog čega je slika o zaposlenosti uzdignuta, samo na kratko. Realnost je, ipak, sasvim drugačija, dodaje Rajić, jer većina hotela u Beogradu najavljuje zatvaranje zbog prevelikih troškova održavanja, a oko 5.000 radnih mesta već je izgubljeno.

“Slično je i u turizmu, a ove godine i auto-industrija beleži redukciju zaposlenosti”, ističe.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata, kaže za Politiku da je u trenutnoj situaciji ekonomski nemoguće govoriti o povećanju zaposlenosti, pgootovo kada se zna da je na stotine hiljada ljudi ostalo bez redovnih primanja.

“Bez posla ostaju zaposleni u turizmu, ugostiteljstvu, avio i drumskom saobraćaju. Industrija zabave potpuno je stala i bez prihoda je ostalo 26.000 ljudi. Sve to navodi na zaključak da priča o rastu zaposlenosti nije realna”, zaključuje Savić.

Izvor: Politika, 021.rs

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare