Sindikati u Ziđinu zovu Vučića da pomogne: Prihodi povećani za 35% a smanjuju radnicima iznose za topli obrok, regres, solidarnu pomoć, smenski rad, broj dana godišnjeg odmora…

Sindikati u Ziđinu zovu Vučića da pomogne: Prihodi povećani za 35% a smanjuju radnicima iznose za topli obrok, regres, solidarnu pomoć, smenski rad, broj dana godišnjeg odmora…
Ilustracija, Foto: Printscreen N1, Instagram/buducnostsrbijeav, Facebook

BOR (Beta) – Sindikati kompanije Serbia “Zijin Mining” (Ziđin) zatražili su od predsednika države i resornih ministarstava da se uključe u proces pregovaranja sa tom kineskom firmom povodom novog kolektivnog ugovora, koji bi mogao da dovede do protesta zaposlenih.

Kako su naveli u saopštenju dostavljenom portalu istmedia.rs, novim predlogom kolektivnog ugovora predviđa se smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, iznos za solidarnu pomoć nakon smrtnog slučaja člana porodice, rođenje deteta, uskraćivanje jubilarne nagrade i uslova rada sindikatima.

Navode i da će se novim predlogom zaposlenima smanjiti broj dana godišnjeg odmora, iako je većina radnika godišnje odmore bila prinuđena da koristi tokom boravka u izolaciji zbog pandemije korona virusa.

Sindikati podsećaju da se Ziđin pohvalio proizvodnim rezultatima i prihodima u 2020. godini, koji su iznosili 698 miliona dolara, odnosno 34,39 odsto u odnosu na 2019, zbog čega sindikalce iznenadjuje ovakav predlog ugovora.
“Negativno smo iznenađeni da je poslodavac spreman da na ovakav način ‘nagradi’ zaposlene i pored proizvodnih rezultata postignutih u teškim okolnostima usled pandemije”, poručuju sindikati koji kažu da nemaju dozvolu članstva da potpišu takav dokument.

Važeći kolektivni ugovor ističe 21. juna, i zato sindikati pozivaju najviše predstavnike države, koja ima 37 procenta vlasništva u Kompaniji Ziđin, da delegiraju predstavnike i učestvuju u pregovorima koji su zakazani za 9. i 10. jun.

Ovaj zahtev potpisali su predstavnici Samostalnog sindikata, Sindikat Nezavisnost, Sindikat rudara Srbije i Sindikat metalaca.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
Ostavite komentar

Komentari

Nema komentara. Ostavite vaš komentar.

Ostavite komentar