Vlada usvojila minimalnu cenu rada za 2022. godinu: 201,22 dinara po radnom času

Izvor:
Beta

Vlada Srbije usvojila je juče odluku da visina minimalne cene rada za period januar – decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času, u neto iznosu, čime je kako se navodi, minimalna cena rada povećana za 9,4 odsto.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Članovi vlade su na sednici dali saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti kovid-19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Nemačke, a kojom se, uz tu potvrdu, omogućava ulazak u Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo virusa korona ili antigen FIA RAPID testa.

Doneta je i odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa ciljem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovodjenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

“To telo će se, kroz delovanje stručnih radnih grupa, baviti i unapredjenjem bezbednosti puteva, rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, bezbednosti dece u saobraćaju, a kroz preventivno i edukativno delovanje biće zaduženo za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju”, stoji u saopštenju.

Vlada je usvojila i Okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica koje imaju za cilj obezbedjivanje finansiranja projekata koji doprinosi ekološkoj održivosti u najširem smislu.

“Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološko, društveno i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u ‘ESG’ formatu”, piše u saopštenju.

Na sednici je doneta i odluka o zaključivanju Sporazuma sa Vladom Nemačke o otvaranju Nemačke škole u Beogradu koja će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema te zemlje, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

“Delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu dok će polaznici imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i posebne iznose koji se plaćaju za vreme trajanja “Dečije nedelje” u 2021. godine na svaku prodatu kartu u mesnom i medjumesnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, kulturne i sportske priredbe i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare