Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Prostorni plan zbog otvaranja rudnika litijuma biće ukinut 21. januara

Izvor:
Beta

Predstavnica ekološkog udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” Marija Alimpić rekla je danas da taj pokret ima informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto u okolini Loznice biti ukinut u petak, 21. januara.

“Imamo insajdersku informaciju iz Vlade Srbije da će Prostorni plan područja posebne namene biti ukinut u petak. To ne ispunjava sve naše zahteve jer tražimo i da se utvrdi odgovornost za njegovo nelegalno donošenje”, rekla je Alimpić za Betu.

Dodala je da to udruženje traži i da se ukidanjem Prostornog plana područja posebne namene vrati i prvobitni status zemljišta jer je ono iz poljoprivrednog i šumskog preimenovano u građevinsko da bi Rio Tinto mogao da gradi i otvori rudnik litijuma u okolini Loznice.

Alimpić je rekla da je Prostorni plan nelegalan jer je usvojen pre nego što su doneti ključni dokumenti – studija izvodljivosti i elaborat o overenim rudnim rezervama.

Ona je rekla da su namere Vlade Srbije i predsednika države Aleksandra Vučića “sumnjive” posle objavljivanja vesti da Rio Tinto menja prvobitni plan o otvaranju rudnika sa 2026. na 2027. godinu.

“To se poklapa sa predlogom Vučića da se uvede moratorijum na otvaranje rudnika na godinu dana”, rekla je Alimpić.

Istakla je da građani tog kraja ne žele rudnik litijuma, ne za godinu dana nego nikada i ni od jedne kompanije, a ne samo od Rio Tinta.

Dodala je da je prema nezvaničnim informacijama tog udruženja Vučić odložio posetu selima tog kraja, najavljenu za ovu nedelju.

Savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija rekao je za Betu da je osnovni problem to što Srbija nema uređen način utvrđivanja javnog interesa za određeni projekat.

“Javni interes o strateškom projektu, kao što je otvaranje rudnika litijuma ne može da utvrđuje Vlada Srbije, kao ni Skupština Srbije, nego mora biti zasnovan na interesu i odluci svih građana na referendumu, a ne samo građana dela teritorije i to sa visokim cenzusom, a ne na referendumu bez cenzusa”, rekao je Bušatlija.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare