18/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

EU uklanja Srbiju sa “zelene liste”?

Image by <a href="https://pixabay.com/users/jai79-498637/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1232430">Jai79</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=1232430">Pixabay</a>

Izvor:

EU razmatra uklanjanje Srbije i još pet zemlja sa tzv. „zelene liste“ trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovu dobrih epidemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na Covid-19 ili karantina.

Ambasadori zemalja članica bi sutra na sastanku u Briselu trebalo da odlučuju o tome koje će zemlje ostati, a koje će biti uklonjene sa „zelene liste” koja se ažurira dva puta mesečno.

Posebni zdravstveni komitet EU predložio je uklanjanje sa liste Srbije, Albanije, Japana, Jermenije, Azerbejdžana i Bruneja.

U Briselu navode da su prosečni novi dnevni slučajevi infekcije Covid-19 u ovih šest zemalja naglo porasli sa ispod 40 na milion stanovnika, koliko je bilo krajem juna, na više od 100 nedeljno, pri čemu je u Srbija ta brojka stigla i do 500.

U prethodnom krugu, pre deset dana, zbog pogoršane epidemiološke situacije, sa „zelene liste“ već su uklonjene Crna Gora i Severna Makedonija.

Odluka ambasadora EU trebalo bi da bude i formalizovana do kraja nedelje, prenosi Tanjug.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: