Gužva ispred Infektivne sve veća, pacijenti čekaju i na test i na prijem

Gužva ispred Infektivne sve veća, pacijenti čekaju i na test i na prijem

Iz dana u dan raste broj ljudi zaraženih koronavirusom. Sve više je bolnica koje postaju novi kovid centri, a pacijenti čekaju i na testiranje i na prijem kod doktora nakon testiranja. Građani su bili disciplinovani i pridržavali su se ponovo uvedene mere Kriznog štaba o obaveznom nošenju maski u javnom prevozu.

Na društvenoj mreži Tviter pojavio se snimak ispred Infektivne klinike u Beogradu, na kome se vidi grupa pacijenata koja se žali što ni u jednoj ordinaciji za hitni prijem ove bolnice nema lekara koji može da ih primi.

Gužvu ispred Infektivne klinike zatekli smo i danas. Veliki broj pacijenata pozitivnih na koronavirus čekao je satima na prijem.

“Kažu da samo jedan doktor radi. Izašao je, rekao je da moramo da se strpimo i da čekamo. A do kad… Barem se nadam da ćemo završiti do ponoći”, kaže jedna od pacijentkinja.

“Čekam jedno sat i po vremena, za sada, mada su rekli da ćemo čekati još dva”, navela je druga.

Prema saznanjima N1, u laboratoriji Vatreno oko poslednjih mesec dana rade stručnjaci iz Kliničkog centra Srbije u smanjenom kapacitetu. U ovom trenutku se obrađuje svega nekoliko stotina testova dnevno, dok se u jeku epidemije obrađivalo i više od dve hiljade.

Takođe, mediji su objavili da Institut za javno zdravlje u Kragujevcu nema potrebne briseve za testove na koronavirus. Direktor tog Instituta objašnjava da je u pitanju kratak zastoj, koji je nastao prilikom promene briseva iz dve različite laboratorije.

“Mali problem je nastao s prelaska jednih briseva na druge koji zahteva prešelavanje i prilagođavanje drugim standardizacijama kako u laboratoriji kažu. Mi evo u toku prepodneva to već završavamo i uzorkujemo po tom nesmetano. Možda može da bude samo zato što prilagođavamo opremu novim brisevima, da bude pola dana neke gužve, koju ćemo raščistiti za dan dva”, rekao je Dragan Vasiljević, direktor Instituta.

Beograđani uglavnom s maskama u gradskom prevozu

Gužva ispred Infektivne sve veća, pacijenti čekaju i na test i na prijem
Printscreen/ N1

Da je situacija drastično drugačija kada je reč o epidemiji koronavirusa, osim porasta broja zaraženih ukazuje i ponovna mera Kriznog štaba o obaveznom nošenju zaštitnih maski u javnom prevozu. Beograđani su danas većinom poštovali ovu odluku. Kako kažu pre svega radi svoje, ali i bezbednosti drugih.

“Prventveno nosim masku da zaštitim sebe, ali i druge, pošto vidim da to ovde nije slučaj”, rekla je jedna od putnica na okretnici “Zeleni venac”.

“Mnogi mladi i nemaju maske. Jedino mi stariji, zreliji, imamo maske”, navela je jedna od starijih putnica.

Među putnicima bilo je i onih koji tu meru nisu poštovali, međutim nije bilo nikoga da ih kontroliše ili da im zabrani vožnju autobusom.

N1: Ko kontroliše da li putnici nose obavezne maske ili ne?

Vozač: To je od jutros ne znam da li iko kontroliše.

N1: A do sad redari ili kontrolori?

Vozač: Ne, nema još nikoga.

Kad ni ono što je obavezujuća mera nema ko da kontroliše, ko će onda kontrolisati na primer preporuku držanja fizičke distance na predstojećim sportskim kao i gradskim događajima čije najavljeno održavanje još uvek nije otkazano?

N1/ AUTOR: Ana Novaković

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare