26/09/2021

Politički.rs

JUČE DANAS SUTRA

EU priprema oštre mere protiv pranja novca

Image by <a href="https://pixabay.com/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3595351">Dimitris Vetsikas</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=3595351">Pixabay</a>

Izvor:
Beta

Evropska komisija namerava oštro da se obračuna sa pranjem novca, i u tom cilju planira da uvede gornju granicu za gotovinske transakcije i na nivou EU formira agenciju za suzbijanje tog krivičnog dela.

Važna novina je što nova rešenja protiv pranja novca treba da budu utvrđena u formi uredbe EU, koju sve članice Unije moraju dosledno da primenjuju, za razliku od direktiva Evropske komisije koje im nude manevarski prostor, piše dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung).

Predlog zakona Evropske komisije, u koji je list imao uvid, predviđa limit za gotovinsko poslovanje koji bi u celoj EU iznosio najviše 10.000 evra, prenosi portal Euraktiv Srbija.

Gornja granica za gotovinsko plaćanje već postoji u nekim članicama, u Grčkoj iznosi 1.500 evra, a u Nemačkoj nikakav limit ne postoji.

List piše da će predlog zakona, koji komisija namerava da predstavi za dve nedelje nametnuti nove obaveze i ponuđačima kriptovaluta, koji će ubuduće vlastima morati da dostavljaju podatke o učesnicima transfera.

Velike promene predviđene su i u kontroli finansijskog poslovanja. Evropska komisija planira da do početka 2023. godina formira sopstvenu evropsku službu za suzbijanje pranja novca.

U ovom trenutku su vlasti članica EU nadležne da kontrolišu da li banke sprečavaju svoje klijente da ubacuju prljav novac u finansijske tokove. Nadležnosti Evropske agencije za bankarski nadzor (EBA), sa sedištem u Parizu, u najvećoj se meri svode na koordinaciju.

Evropska komisija sada, prema pisanju nemačkog dnevnika, pravom evropskom kontrolnom agencijom želi da premosti probleme koji nastaju zbog razlike u efikasnosti nacionalnih službi.

Nova institucija imaće zadatak da direktno nadzire velike finansijske koncerne koji se smatraju riskantnim, a ta kontrola uključivaće i finansijske inspekcije na licu mesta i pravo izricanja novčanih kazni i do 10 miliona evra.

Za ostale finansijske ustanove i dalje će ostati zadužena kontrolna tela zemalja članica, ali će nova agencije koordinisati i nadzirati njihov rad. Ona će imati pravo i da od njih preuzme neki predmet, ako oceni da ne postupaju dobro.

Zidojče cajtung dodaje da nova evropska agencija neće biti zadužena samo za finansijske ustanove, već će koordinisati i pomagati i rad nacionalnih službi za finansijske istrage (Financial Intelligence Units).

Reč je o telima koja istražuju moguće slučajeve pranja novca izvan finansijske branše – prilikom kupoprodaje nekretnina, nakita ili automobila, kada klijenti plaćaju velikim gotovinskim iznosima.

POSLEDNJE OBJAVLJENO
%d bloggers like this: