Kosovska policija preuzela kontrolu nad manastirom Banjska, privedeno 49 vernika

Izvor:
Beta, Politički.rs, FOTO: Albin Kurti

Specijalna jedinica kosovske policije ušla je večeras u manastir Banjska, gde se, kako kažu, nalazila “naoružana srpska kriminalna grupa i više desetina hodočasnika”, javili su prištinski mediji.

Preneli su da je 49 vernika u pratnji policije prebačeno do stanice Regionalne policije u Južnoj Mitrovici gde će biti podvrgnuti testiranju na parafin.

Mediji javljaju da je unutar manastira pronađena velika količina oružja, kao i unutar vozila koja su se nalazila u blizini manastira.

U međuvremenu, identifikovana je osoba koja je ranije uhapšena kao učesnik napada, radi se o B.S. (1992), iz Severne Mitrovice, a koji je pripadnik Civilne odbrane.

Inače, Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je ranije danas najoštrije i eksplicitno osudila današnji oružani napad neidentifikovanih i teško naoružanih napadača na kosovsku policiju.

Crkva je osudila i nasilnu intervenciju naoružanih lica u manastiru Banjska, ugrožavajući živote sveštenstva i 40 hodočasnika prisutnih na nedeljnoj liturgiji.

“Mir i red na Kosovu moraju biti očuvani i svi građani moraju biti adekvatno zaštićeni”, navodi se u reagovanju crkve.

U jutrošnjem napadu na kosovsku policiju ubijen je jedan pripadnik policije i dvojica su povređena, dok je tokom dana povređen još jedan policajac.

Policija je zvanično saopštila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača i da su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velika količina oružja, municije i razne opreme.

Policija Kosova saopštila je ranije danas da je prema zvaničnim informacijama sa terena prilikom razmene vatre, potvrđena pogibija još dvojice napadača.

U saopštenju se navodi da su u sukobu policije i maskiranih napadača u selu Banjska na severu Kosova stradala trojica napadača koji su bili teško naoružani.

Takođe, policija je potvrdila da je jedan napadač uhapšen, kao i da je jedan pripadnik policije lakše povređen.
Iz kosovske policije su saopštili da je u Banjskoj bezbednosna situacija i dalje napeta, kao i da se napadi vatrenim oružjem na policijske jedinice nastavljaju istim intenzitetom, u zavisnosti od kretanja kriminalnih grupa.

“Policijske akcije sprovode se prema planovima i dešavanjima na terenu, reaguje se u samoodbrani na napade na policijske službenike, čiji su životi ugroženi”, napisali su iz kosovske policije u saopštenju.

Dodali su da je tokom policijske akcije na jedan stambeni lokalitet, koji su koristili napadači, pronađena logistička oprema, sumnjiva vojna vozila, vojne uniforme, kao i oružje i municija različitog kalibra.

“Takođe, policijske jedinice su tokom obavljanja rutinske kontrole vozila, na području sela Rudare, lišile slobode četvoricu osumnjičenih kod kojih su nađeni uređaji radio veze, a za koje se sumnja da su povezani sa kriminalnim grupama”, saopštili su iz kosovske policije.

Dodali su da policija nastavlja da poziva kriminalne grupe da se predaju pravosudnim organima i istovremeno poziva građane na saradnju sa organima za sprovođenje zakona, u interesu smirivanja situacije i opšte bezbednosti.

Uviđaj na licu mesta se nastavlja u saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim institucijama, uključujući Policijski inspektorat Kosova, stoji još u saopštenju.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare