Malčanski berberin osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Malčanski berberin osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ovo je prvi put da sud u Srbiji izrekao kaznu doživotnog zatvora, od kada je ova sankcija uvedena u naš pravni sistem i počela da se primenjuje od 1. decembra 2019. godine

NIŠ – Viši sud u Nišu osudio je danas na doživotni zatvor Ninoslava Jovanovića, poznatog kao Malčanski berberin, povodom optužbi za kidnapovanje i zlostavljanje 12-godišnje devojčice  krajem 2019. godine.

On je osuđen najtežom kaznom predviđenom domaćim Krivičnim zakonikom za krivična dela otmica i silovanje u produženom trajanju. Za otmicu devojčice je dobio 11 godina zatvora, dok je za silovanje osuđen na doživotnu robiju, pa mu je kao jedinstvena kazna izrečen doživotni zatvor, piše Politika.

Ovo je prvi put da sud u Srbiji izrekao kaznu doživotnog zatvora, od kada je ova sankcija uvedena u naš pravni sistem i počela da se primenjuje od 1. decembra 2019. godine. Jovanović nije prisustvovao objavi presude, odnosno nije bio privođen iz pritvora u kome boravi tačno godinu dana, od hapšenja 5. januara prošle godine.

U sudnici su presudu pored brojnih novnarskih ekipa ispratili roditelji Jovanovićeve žrtve. Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana ima pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Nišu.

Iako je ceo krivični postupak, uključujući suđenje, bio zatvoren za javnost zbog zaštite interesa maloletne žrtve, presuda je javno objavljena. Jovanović je višestruki povratnik, koji je više od 20 godina proveo u zatvorima zbog silovanja, a sada se, do pravosnaznosti presude, nalazi u pritvoru.

Nadimak „malčanski berberin” dobio je po svojoj izopačenoj potrebi da svoje žrtve ošiša pre nego što ih siluje. On je devojčicu iz sela Suvi do oteo 20. decembra 2019. godine i zlostavljao je desetak dana, nakon čega je ona pronađena, a on je uhapšen sedam dana kasnije.

Više javno tužilaštvo u Nišu u martu prošle godine je podiglo optužnicu protiv Jovanovića, ali zbog zaštite interesa maloletnice nije htelo da saopšti pravnu kvalifikaciju krivičnog dela za koje ga tereti.

Istraga je protiv Jovanovića sprovedena zbog krivičnih dela otmica i silovanje deteta. Jovanović je uhapšen 5. januara, na groblju u rodnom selu Malča, nakon 17 dana policijske potrage za njim.

On je, kako se sumnja, 20. decembra, u selu Suvi do presreo devojčicu na putu do škole i oteo je. Ona je 29. decembra pronađena u selu Jasenovik u jednoj vikendici, nakon 10 dana velike policijske potrage.

Bila je ošišana, sa modricama po telu i smeštena u Klinički centar u Nišu radi oporavka. Jovanović je ranije u dva navrata bio osuđivan za silovanje na kazne od 10 i 12 i po godina zatvora, koje je izdržao, prenosi Tanjug.

Politika, Foto: MUP Srbije

POSLEDNJE OBJAVLJENO

Ostavite komentar