MASOVNO SKLAPANjE SPORAZUMA SA NASILNICIMA: Udruženje sudija i tužilaca traži reakciju Republičkog javnog tužilaštva

MASOVNO SKLAPANjE SPORAZUMA SA NASILNICIMA: Udruženje sudija i tužilaca traži reakciju Republičkog javnog tužilaštva

UDRUŽENjE sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je Republičko javno tužilaštvo (RJT) da momentalno svojim uputstvima zaustavi nekontrolisano zaključenje sporazuma o priznanju krivičnog dela osnovnih javnih tužilaštava sa licima koja se terete za dela sa elementima nasilja.

Kako navode, ova tužilaštva predlažu uslovne osude i kazne zatvora koje se izdržavaju u kućnim uslovima po nejedinstvenim kriterijumima, a ti sporazumi i brzina kojom se zaključuju rezultiraju neprihvatljivom porukom da se nasilju u društvu ne pridaje potrebna pažnja i da se nasilnici vraćaju na ulice praktično nekažnjeni, pišu Novosti.

U pitanju su krivična dela poput ugrožavanja sigurnosti, nasilničkog ponašanja, teške telesne povrede i učestovavanje u tuči.

– Ovakvi sporazumi su zaista pokazali da su pred zakonom svi jednaki, ali samo kada su žrtve onih koji misle da pretnjama i silom mogu da rešavaju stvari. Tada aposlutno svako, od novinara i advokata, preko radnika obezbeđenja na stadionu i građanina koji čeka u redu u pekari, do predsednika države, može da se nada istoj stvari – uslovnoj osudi ili kazni zatvora u kućnim uslovima za nasilnika, sa svim privilegijama koje ona nosi – navode u UST.

Budući da je pooštravanje kaznenog zakonodavstva dalo tužilaštvima u ruke ozbiljne instrumente, kako navode, nije nužno da se predmeti završavaju naprečac sporazumima, samo zarad proste statistike, već je suština da se zakonske mogućnsti iskoriste da se ovakva lica na odgovarajući način sankcionišu i sklone od građana koji poštuju zakon.

Novosti

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare