Sin ubijene novinarke: Moja majka je istraživala veze Đukanovića, premijera Malte i vladajuće elite u Azerbejdžanu

Sin ubijene novinarke: Moja majka je istraživala veze Đukanovića, premijera Malte i vladajuće elite u Azerbejdžanu

Sin Dafne Karuana Galicije, novinarke ubijene pre tri godine na Malti, Metju Karuana Galicija otkrio je da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović ključna osoba iz Crne Gore kojom se njegova majka bavila dok je istraživala slučaj Možura.

„Ispitivala je veze Đukanovića, premijera Malte Džozefa Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu“, rekao je on u intervjuu Vijestima.

Metju, koji je i sam novinar, nakon tragičnog događaja napustio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara i u potpunosti se posvetio nastavku istraživanja slučaja u vezi sa ubistvom njegove majke. Sa ocem i braćom je osnovao „Dafne Karuana Galicija fondaciju“ kako bi radili na poboljšanju vladavine prava na Malti, piše Danas.

On navodi i da bi američkim i evropskim vlastima trebalo da privuče pažnju mogućnost da je račun u banci grčkog biznismena sa crnogorskim pasošem Petrosa Statisa korišćen kao crni fond za korupciju.

„Moja majka je istraživala šta su zvaničnici sa Malte radili u Crnoj Gori. Naročito aktivnosti Konrada Micija, Džozefa Muskata, Ticijana Masua, firmu Vitals Global Healthcare (VGH) i Rama Tumulurija, kao i firmu SOCAR u Crnoj Gori. Ključna osoba koju je istraživala iz Crne Gore je Milo Đukanović kao Muskatov pandan tamo“, rekao je Galicija.

Sin ubijene novinarke: Moja majka je istraživala veze Đukanovića, premijera Malte i vladajuće elite u Azerbejdžanu
Dafne Karuana Galicija, Foto: Printscreen/ DW

Kako je rekao, njegova majka ispitivala je odnos Đukanovića, Muskata i vladajuće elite u Azerbejdžanu, a veza između zvaničnika u Azerbejdžanu, zvaničnika iz Crne Gore (uključujući Đukanovića), zvaničnika sa Malte (uključujući Micija, Šembrija i Muskata) i predstavnika Šangaj Elektrika (kompanije koju kontroliše kineska vlada) odmah je izazvala sumnju.

Na pitanje da li postoje indicije da su ti poslovi imali sumnjive transakcije koje su uključivale ljude, kompanije i banke iz Crne Gore i da li je bilo korupcije među crnogorskim zvaničnicima koji su bili uključeni u donošenje odluka u vezi projekta Možura, on je rekao da je Univerzal kapital banka (koju kontroliše Petros Statis) umešana.

„Jorgen Fenek je primao uplate iz Mayor Trans LTD. registrovane na Sejšelima iza koje kao pokriće stoji čovek iz Azerbejdžana, na svoj 17 Black Ltd račun u Noor banci u Dubaiju. Te uplate su stizale sa računa u ABLV banci u Letoniji, koja je zatvorena zbog zabrinutosti u vezi pranja novca. Mayor Trans LTD takođe ima račun i u Univerzal kapital banci“, rekao je on.

Upitan za šta je taj račun korišten i ko ga je kontrolisao, sin ubijene novinarke je rekao da bi mogućnost da je račun u Univerzal kapital banci u Crnoj Gori korišten kao crni fond za korupciju u Evropi, trebalo da privuče pažnju američkog Ministarstva finansija i Evropske bankarske agencje.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare