Tuča u kosovskoj skupštini (VIDEO)

Izvor:
KoSSev, Foto: Printscreen YouTube/ Assembly of Kosovo

Na današnjoj sednici kosovske skupštine, u trenutku kada je za govornicom govorio kosovski premijer Aljbin Kurti – došlo je do fizičkog sukoba između poslanika vladajuće stranke i opozicije.

Incident izbija u trenutku dok Kurti govori o planu za deeskalaciju na Severu, piše portal KoSSev.

Dok se on obraćao, poslanica PDK Ganimeta Musljiju, zalepila je njegovu fotografiju sa dugačkim nosem (kao ilustraciju da njemu nos raste kao Pinokiu zbog laži).

Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi ustao je iz svoje poslaničke klupe i ovu fotografiju pocepao, a potom i vratio na svoje mesto.

Nakon toga, njima prilazi poslanik PDK Mergim Ljuštaku i vodom poliva prvo Aljbina Kurtija, a potom vodu prosipa i u pravcu Besnika Bisljimija.

Bisljimi ga odmah zatim pogođa staklenom flašom.

Ministar finansija, Hekuran Murati, koji je sedeo iza Besnika Bisljimija tada ustaje da zaštiti svoje kolege, neposredno videvši Ljupštakua kako im prilazi. Fasciklu je pokušao da raširi ispred Bisljimija, kako bi sprečio da ga poslanik PDK polije vodom.

Nastalo je opšte koškanje među poslanicima, onima koji su priskočili da Kurtija i Bisljimija odbrane i onih koji su priskočili drugoj strani.

I ovog puta, posebno je u zaštiti revnosna bila ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju.

Na kratkom video snimku uživo prenosa, video se opšti metež u Skupštini, a čulo se i lomljenje stakla.

Čulo se i to da je predsednik kosovske Skupštine, Gljauk Konjufca – pozvao policiju.

Uživo prenos sa ove sednice potom je prekinut, kao i sednica, koja će se možda nastaviti u roku od dva sata.

Šta je prethodilo?

Već od samog početka ove sednice, na kojoj je zapravo trebalo da se raspravlja o oko 30 nacrta zakona među kojima su i međunarodni, opozicija je počela sa kritikama na račun vladajuće stranke – a zbog snimaka razgovora Mimoze Kusari Ljilje sa zvaničnikom Srpske liste, koji od početka ove nedelje „tresu“ kosovsku političku scenu.

Poslanica PDK Eliza Hodža pozdravila je najpre poslanike na srpskom jeziku „Zdravo za kolege iz Samoopredeljenja“. Optužila je vladajuću stranku da saradnju sa Radoičićem, pozvavši više puta na raspisivanje novih izbora i što pre, izglasavanje nepoverenja vladi.

Poslanici iste ove stranke su potom za govornicama postavili dva transparenta sa natpisima „Zdravo“, kao aluzija na prijateljsko ćaskanje na srpskom između Kusari Ljilje i Slavka Simića.

Nastavilo se potom sa istim kritikama PDK usmerenih ka Samoopredeljenju.

„U stilu mi glasamo za vaše, vi za naše. Ovi su potčinjeni Radoičiću. Prezrivo govore o heroju Enveru Zimberiju. Traže podršku Srpske liste protiv veterana OVK. Kurti da pokaže kome služi. Da li on zaista preko Radoičića služi Vučiću“, poručio je na ovoj sednici jedan od poslanika PDK, komentarišući sadržaj do sada objavljenih razgovora.

A osim poslanika PDK, za isto su Kurtija kritikovali i iz AAK.

„Otkriven je razgovor između Kusari i Simića. Problem nije njihov sastanak već sadržaj. Tamo se raspravlja o struji, koja je najveća koruptivna afera u vlasti. Razgovara se o opstrukciji prenosa poverenja… Vi poslanici veterani OVK trebalo bi da bar danas izađete i zamolite za oproštaj. Odgovornost leži na ovom vašem političkom lideru koji uhvati vašeg šefa u zamku i kaže mu da se obračuna sa njima. Nema političkog morala, rekli su, nemam koaliciju sa Srpskom listom, a koalicija je tu od prvog dana. Trebalo bi da podnesete ostavku, gospodine, i idete na izbore“.

U juče objavljenom trećem delu „presretnutih“ audio snimaka između Slavka Simića i Kusari Ljilje čulo se, kako je to Simić kazao, da je šefica parlamentarne grupe Samoopredeljenja njega „terala“ da glasa za Zakon o veteranima „OVK“.

Veterani „OVK“ koji se spominju u prvom delu ovog navodnog razgovora optužili su juče Samoopredeljenje za „izdaju“ najavivši proteste.

A jutros su aktivisti PSD, na automobilu šefice poslaničke grupe Samoopredeljenje, Mimoze Kusari Ljilje ispisali grafit „Samo 2-3 minuta“, aludirajući na njenu izjavu u razgovorima sa Slavkom Simićem – da je sa Milanom Radoičićem razgovarala samo 2-3 minuta.

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare