Upozorenje MUP-a: U imejlu sa “Trojancem” neko se lažno predstavlja kao direktor policije

Upozorenje MUP-a: U imejlu sa “Trojancem” neko se lažno predstavlja kao direktor policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je da se pojavio maliciozni program “Trojanac” koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP invitations@mup.gov.rs i upozorilo građane i kompanije da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

Istovremeno, MUP je pozvao kompanije i građane da, ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku, to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs. U navodnom mejlu, pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke poziva da dođe u policiju, vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata, objašnjava MUP u saopštenju.

Reč je, kako se navodi, o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu, preko koga se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl “pdf.iso”, koji u sebi sadrži maliciozni “Trojanac” koji detektuje 22 antivirusna alata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje da građani i firme ne otvaraju priloge elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih, ako njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Upozorenje MUP-a: U imejlu sa "Trojancem" neko se lažno predstavlja kao direktor policije

U saopštenju MUP naglašava da “Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca” ove kampanje “pecanja” (fishing).

Fonet

Foto: Pixabay/  Pete Linforth

0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare