VJT: Saslušano 20 osoba uhapšenih na protestu, za 11 predložen pritvor

Izvor:
Beta, Foto: NUNS

Tokom prethodnog dana i noći saslušano je 20 osoba uhapšenih na protestu ispred Skupštine grada Beograda 24. decembra, koji su osumnjičeni za izvršenje krivičnih dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i/ili nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, od kojih je za 11 predložen pritvor, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva (VJT).

VJT u Beogradu je danas navelo da su sedmorica osumnjičenih nakon saslušanja priznali krivicu i zaključili sporazum o priznanju krivičnih dela na uslovne kazne zatvora i novčane kazne, koji će biti prosleđeni na odluku o potvrđivanju Višem sudu u Beogradu.

U saopštenju se navodi da su od te sedmorice “četvorica osumnjičenih Zoran M. (68) Srđan S. (36), Nikola V. (32) i Marko R. (38) zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu u sticaju sa krivičnim delom Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, na uslovne kazne zatvora od šest meseci s rokom provere od dve godine i novčanu kaznu od 20.000 dinara, odnosno Marko R. na novčanu kaznu od 10.000 dinara”.

Relja Đ. (18), Luka Š. (23) i Vojislav O. (48) su zaključili sporazume o priznanju krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, uz uslovne kazne zatvora od tri meseca s rokom provere od godinu dana i novčane kazne od 20.000 i 10.000 dinara.

Prema dvoje osumnjičenih tužilaštvo je ukinulo zadržavanje, Milici M. (37) i Stefanu M. (19) i oni su pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode.

Nakon saslušanja ovo tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da prema 11 osumnjičenih odredi pritvor, da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Pritvor je predložen za Stanoja Š. (45), Andreja R. (18), Gojka D. (36), Dimitrija R. (19), Pantu J. (54), Dimitrija P. (21), Branislava T. (26), Slavomira R. (58), Mateja A. (39), Predraga P. (44) i Sašu D. (54)

Protiv svih osumnjičenih podnete su krivične prijave zbog navedenih krivičnih dela, povodom kojih će biti sprovedene dokazne radnje u skaćenom postupku, nakon čega će tužilaštvo odlučiti da li će protiv osumnjičenih podneti optužne predloge ili će obustaviti postupke.

Kako je ranije saopšteno iz Uprave policije, nakon protesta i incidenata ispred Skupštine grada Beograda, policija je “procesuirala 38 lica”.

Za agenciju Beta su iz VJT potvrdili da je od 38 osoba za koje je policija navela da je procesuirala nakon protesta 24. decembra, njih 20 bilo osumnjičeno da su počinili krivična dela, i da su svi oni saslušani u tužilaštvu, dok su ostali procesuirani u prekršajnom postupku, koji nije u nadležnosti tužilaštva.‚

0 0 glasovi
Glasanje za članke

Ostavite komentar

0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare